Clarapelsadvies
Image default
Onderwijs

Welke vragen moet je jezelf vragen voor je studiekeuze?

Iedereen kan wel wat studiekeuze advies gebruiken. Het is namelijk een moeilijke beslissingen die toch voor aantal wat jaren geldt. Zelfs voor de mensen die van jongs af aan al weten wat ze willen studeren kan dit toch lastig zijn. Natuurlijk denk je als 8 jarige er niet over na hoe je rechter kan worden. Als dan blijkt dat je een vmbo-basis advies hebt, moet je deze weg wel gaan weten. Het is namelijk niet onmogelijk, het is alleen een ander soort weg die bewandelt moet worden. Hiervoor kun je dus altijd terecht bij studiekeuze Amsterdam. 

Wat is je droom? 

De eerste vraag die je jezelf kan stellen is eigenlijk heel makkelijk, namelijk; wat is je droom? Deze droom mag uitgebreid zijn en je hoeft even niet na te denken of deze reëel is of niet. Deze zaken komen later pas.  

[Einde van tekstterugloop]Wanneer je weet wat jouw droom is, weet je eigenlijk ook al heel veel over jezelf. Zo kan je zien waar jij als persoon voor staat en wat je wilt bijdrage aan de maatschappij. Het lijkt misschien iets kleins maar is het zeker niet. Wanneer je geen droom hebt, is dit ook niet erg. 

Wat kan je en vind je leuk? 

Vaak vinden we iets leuk wat we ook al goed kunnen. Bij het maken van een studiekeuze is het belangrijk dat je iets kiest wat je leuk vind. Denk dus eens goed na over de dingen die je leuk vind en ook minder leuk vind. Wanneer je dit doet mag je nadenken over de toekomst. Ga je dit nog steeds leuk vinden over een paar jaar of vond je dit een paar jaar geleden ook al leuk?  

Als persoon verander je namelijk veel. Wat je nu leuk vind hoef je over een jaar misschien niet meer leuk te vinden.  

Wat is mogelijk? 

Niet zeer onbelangrijk, kijk naar wat er mogelijk is. In veel gevallen kijken mensen juist naar wat er niet mogelijk is. Dit kan zeer negatief en demotiverend zijn. Juist hierdoor moet je kijken naar de dingen die wel mogelijk zijn en daar het positieve van in zien. Als je dus niet in een keer rechten kan studeren, moet je gaan kijken wat er op lijkt en wat je wel kan studeren. Zodra je ziet dat er mogelijkheden zijn, zul je ook meer positiviteit krijgen. Uiteindelijk is namelijk alles mogelijk. 

 

 

https://septemberadvies.nl/studiekeuze/