Clarapelsadvies
Business / Management

Het gebruik van een raamuitzetter

Wanneer er bij een openslaand raam geen raamuitzetter wordt gebruikt, zal hij bij een beetje wind helemaal openwaaien. Wanneer er plotseling een stevige lentebries blaast, kan het raam helemaal openwaaien en stuk gaan. Om dat te voorkomen worden raamuitzetters gebruikt. Ze worden ook gebruikt om ervoor te zorgen dat het raam niet verder open kan dan de ingestelde positie. Er zijn verschillende ramen die niet allemaal op dezelfde manier worden geopend. Daarom worden er meerdere soorten uitzetters toegepast. Er is altijd wel een uitzetter voor een raam te vinden die aan al je wensen zal kunnen voldoen. Bij het ontwikkelen van de uitzetters voor de ramen wordt er tegenwoordig vooral ook rekening gehouden met de veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Ook voor een persoon die een fysieke handicap heeft, zijn er tegenwoordig uitzetters voor ramen die gemakkelijk in gebruik zijn. Ze kunnen ook de ramen gemakkelijk op een gewenste stand zetten. De uitzetters worden ook gebruikt om klapramen op de gewenste stand te houden. Zonder het gebruik van een uitzetter zou een klapraam vanzelf weer dichtslaan. 

Soorten 

Voordat je een verantwoorde keus kunt maken, welke uitzetter voor een raam je wilt gaan gebruiken, moet je weten wat voor soorten er zijn. In eerste instantie zou je kunnen denken dat een raamuitzetter gewoon een raam open moet kunnen houden. In de praktijk is dat anders. Je moet ook kijken naar welke kant je raam opengaat. Er zijn in principe 3 verschillende types uitzetters die voor een raam gebruikt kunnen worden. Zo hebben we de traditionele raamuitzetter met gaatjes, de telescopische uitzetter en de kink-arm uitzetter. Ze zijn tegenwoordig vaak voorzien van een veiligheidsuitvoering. Dat kan een slot of een op afstand bedienbare uitzetter zijn. 

De traditionele uitzetter voor een raam met gaatjes 

Deze uitzetter wordt gebruik voor naar binnen en buiten draaiende ramen. Je kunt door de stelpen het profielstuk, met 6 tot 8 gaatjes, instellen. Zodra je het profielstuk loshaalt van de stelpen kan het raam weer helemaal opengedaan worden. Soms is de stelpen voorzien van een verdikking. Deze kraag moet voorkomen dat het raam bij een flinke wind alsnog open zou kunnen slaan. 

Telescopische uitzetter 

Wanneer je gebruik maakt van een raamhor, is een telescopische uitzetter voor het raam beter. Doe je dat niet dan kan daarbij de stelpen in de weg zitten. Het voordeel van een telescopische uitzetter is dat je geen stelpen nodig hebt. Een ander belangrijk voordeel van een telescoopuitzetter is dat hij in elke gewenste positie opengezet kan worden. De uitzetter bestaat uit een buis met erin een zuiger. Hij is in iedere stand vast te draaien. 

De knik-arm uitzetter voor een raam 

Ze worden gebruikt bij ramen die aan de boven of onderkant scharnieren. 

De draadloze elektronische uitzetter 

Deze uitzetters voor ramen worden tegenwoordig vooral gebruikt om de veiligheid en het gebruiksgemak te waarborgen. Ze worden met een afstandsbediening geleverd. Je kunt daardoor het raam overal vandaan open en dicht doen. Dat is vooral handig bij ramen die moeilijk bereikbaar zijn. Ze zijn geschikt voor bijna alle klep-, val-, en draairamen en zijn voorzien van het keurmerk SKG. 

Merken 

Er zijn veel verschillende merken. Wanneer je zeker wilt zijn dat je een goede uitzetter aanschaft, moet je een A-merk kopen. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan AXA. Ook Gedore en Festool zijn bekende goede merken. Voor de aanschaf van hang en sluitwerk is het verstandig om eerst informatie in te winnen.

https://www.toplock.nl/raambeslag/raamuitzetters/