Clarapelsadvies
Image default
Business / Management

Wat heb je nodig voor het verkopen van een auto

Er komt een moment dat je afscheid neemt of moet nemen van de auto. Voor de een betekent dat gezinsuitbreiding, voor de andere hoge reparatiekosten. Of je nu de auto verkoopt aan een particulier, hem inruilt of hem op de veiling aanbiedt, er zijn altijd zaken die je op orde moet hebben om de auto te verkopen. Welke dat zijn lees je in dit artikel.

 

Overschrijven van het kenteken

Zolang de auto niet op jouw of de ander zijn of haar naam staat, is het nog niet officieel. Geef daarom nooit je auto mee aan de koper als de papieren nog niet rond zijn. Met de papieren bedoelen we de overschrijving. Mocht er iets gebeuren, dan ben en blijf jij verantwoordelijk. Rijd deze persoon door rood licht en wordt hij of zij geflitst, dan moet jij de bekeuring betalen!

 

Om een auto over te schrijven moet je het kentekenbewijs in bezit hebben. Het kentekenbewijs bestaat tegenwoordig (na 2014) uit een kentekenpas en een document met een tenaamstellingscode. Hiermee ga je naar een postagentschap welke auto’s tenaam kunnen stellen. Op internet kun je dit opzoeken.

 

Oude kentekenpapieren

De oude kentekenpapieren is dus niet het setje waarin de kentekenpas is opgenomen. De kentekenpas is de groene bankpas met het kenteken erop. Heb je de auto gekocht voor 1 jan 2014, dan heb je vermoedelijk nog het oude kentekenbewijs welke bestaat uit kenteken deel 1a, deel 1b en deel 2. Deze hebben je allemaal nodig om de auto te kunnen verkopen.

 

Kentekenbewijs niet compleet

Wat moet je doen als het kentekenbewijs kwijt bent, of niet compleet hebt? Dat is redelijk simpel. Je gaat naar de website van de RDW en vraagt daar een nieuw kentekenbewijs aan. Je betaalt het bedrag van iets meer dan 30 euro en vult daar het kenteken van de auto in. Het nieuwe kentekenbewijs wordt dan naar het adres gestuurd waar de auto staat ingeschreven. Als het goed is, is dat bij jou thuis.

 

Auto is overgeschreven

Als de auto is overgeschreven, dan ben jij officieel niet meer de eigenaar. Dit betekent dat alle overtredingen vanaf dat moment niet meer voor jouw rekening is. Wat je zelf nog even moet regelen is het stopzetten van de verzekering. Doe je dit niet, dan betaal je voor niets. Bel de verzekering op en geeft door dat de auto verkocht is. De teveel betaalde premie wordt dan automatisch teruggestort of verrekend, afhankelijk van hoe de verzekeringsmaatschappij dit afhandelt.