Clarapelsadvies
Business / Management

Eten & Drinken in Nieuw-Zeeland

80 Miljoen schapen Rokende vulkanen, pruttelende modderpotjes, gletsjers, regenwouden en hooggebergtes, imposante fjorden en diverse stranden. Dat is Nieuw-Zeeland in een notendop. Er wonen tachtig miljoen schapen en ongeveer vier miljoen mensen op een oppervlakte van zeven keer Nederland. Maak zelf een rondreis Nieuw-Zeeland en ontdek al het lekkers dat het land te bieden heeft!

Eten & Drinken
Vers, divers en heerlijk, dat is omschrijving van het eten in Nieuw-Zeeland. De Kiwi’s houden van eten. Typische gerechten bevatten alles van geroosterd lamsvlees tot groenlipmosselen en pavlova. Daarnaast vindt u dankzij de verscheidenheid aan culturen, vooral in de steden, een keur aan keukens in uiteenlopende restaurants. Ook vindt u in kleine dorpjes steeds vaker ‘farmers markets’. Dit zijn markten, waar lokale producten die verbouwd worden in die specifieke regio, vers verkocht worden. Denkt u hierbij aan heerlijke kazen, chutneys, jam, lokale groenten en net te vergeten de wijnen die per streek verschillen. Zeker een bezoekje waard!

Hangi
Traditioneel kookten de Maori hun voedsel in een kuil onder de grond in ovens die zij ‘hangi’ noemen. In een traditionele hangi werden ingrediënten als vis of kip en wortelgroenten zoals kumara (zoete aardappel) gebruikt. Tegenwoordig wordt ook varkensvlees, schaap of lam, aardappelen, pompoen en kool gebruikt. De hangi werd traditioneel verpakt in bladeren, maar een moderne hangi vervangt de bladeren voor aluminiumfolie in manden. De manden worden op hete stenen geplaatst op de bodem van het gat. Het eten wordt bedekt met een natte doek en een beetje aarde. Het eten blijft ongeveer drie tot vier uur in de grond, afhankelijk van de hoeveelheid die gekookt wordt. Het resultaat van dit lange proces is zeer mals vlees en heerlijke groenten doordrenkt met een rokerige, aardse smaak.

Wijnen
Nieuw-Zeeland is een land als geen ander en ook de wijnen die er geproduceerd worden zijn van een uitzonderlijke kwaliteit. De speciale combinatie van bodem, klimaat en water maakt dat in de Nieuw-Zeeland overheerlijke wijnen gemaakt worden.

Sauvignon Blanc Nieuw-Zeelandse wijnen zijn van uitstekende kwaliteit. Vooral de Sauvignon Blanc geniet een buitengewoon goede reputatie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat wijnen uit Nieuw-Zeeland, met name die uit Marlborough, ook in Europa steeds populairder worden. Gek genoeg is de wijn ter plekke niet goedkoper dan dezelfde fles in Nederland.

De Marlborough regio is Nieuw-Zeelands (sommigen zeggen ’s werelds) Sauvignon Blanc hoofdstad. Met robuuste aroma’s en scherpe smaken van kruisbes en paprika is dit het heerlijke succes van de nummer 1 wijn in Nieuw-Zeeland. Een andere goede druif is de Pinot Noir, maar ook voor heldere Chardonnays en frisse Riesling wijnen bent u hier aan het goede adres. De uitgestrekte vlakke gebieden van de Wairau en Awatere valleien zijn ideaal voor een gastronomische fietstocht. Nabij het kleine plaatsje Renwick liggen in een straal van vierentwintig kilometer circa dertig grote wijnhuizen. U kunt hier wijnen proeven en kopen als u wilt. Sommige wijnhuizen hebben ook een restaurant, waar u heerlijk kunt lunchen. U kunt de wijnen afstemmen op de maaltijd die u kiest.

Dukkah
Bij een overheerlijk glas wijn hoort in Nieuw-Zeeland een zeer populaire snack, dukkah. Deze perfecte combinatie met de lokale wijnen komt ook voort uit de culinaire smeltkroes. Dukkah is een veelzijdige droge kruidenmix uit Egypte, van gehakte noten of kikkererwten inclusief een verscheidenheid aan smaakvolle zaden, kruiden en specerijen. Vroeger werden de ingrediënten samen gemalen in een vijzel, tegenwoordig kan het ook gewoon in een keukenmachine. Schenk een glas wijn in, snij wat brood en voeg een schaaltje met olijfolie en een apart schaaltje met dukkah toe. U dompelt het brood in beiden. Eet smakelijk! 

https://www.askja.nl/bestemming/nieuw-zeeland/468/home