Clarapelsadvies
Image default
Woning en Tuin

Wat zijn magneten en wat kun je ermee?

Een magneet is een soort metaal wat andere metalen aantrekt. Magneten worden voor veel verschillende doeleinden gebruikt. Bijvoorbeeld in telefoons, deursloten, kompassen en nog veel meer dingen. Ook kun je magneten gebruiken op koelkasten of whiteboards om briefjes of foto’s mee op te hangen.

Een magneet is een soort stuk ijzer. Normaal bestaat ijzer uit kleine ijzerdeeltjes die ook al magnetisch zijn. Maar omdat ze bij ‘normaal’ ijzer door elkaar liggen en andere kanten op wijzen werkt dit ijzer niet als een magneet. Bij een magneet zijn alle ijzerdeeltjes netjes naast elkaar gelegd en wijzen ze dezelfde kant op. Zo krijg je voor elkaar dat dit stuk ijzer wel werkt als een magneet. Je hebt 2 kanten aan een magneet, de noordpool en de zuidpool.

Magneten kopen of zelf maken?

Je kunt zelf magneten maken, maar dit is niet makkelijk en vaak is het maar een tijdelijke magneet. Je kunt bijvoorbeeld een schroevendraaier heel eventjes magnetisch maken. Door met een magneet steeds dezelfde kant op de wrijven op een schroevendraaier, gaan de ijzerdeeltjes tijdelijk dezelfde kant op staan. Zo is de schroevendraaier ook eventjes magnetisch.

Een magneet kopen is natuurlijk veel makkelijker en je kunt er ook meer mee. Voordat je iets gaat ophangen of tillen met en magneet is het handig om te kijken naar de houdkracht. Hoeveel weegt een voorwerp? Dit moet de magneet natuurlijk wel kunnen houden. Ook moet je letten op het soort materiaal dat je wilt bevestigen aan de magneet. Het moet wel een ijzerachtig voorwerp zijn. Houten planken kun je er niet mee optillen. Daarnaast is het ook handig om te weten waar je de magneten aan vast hangt, een oppervlakte wat vlak is? En de magneet moet als deze buiten komt te hangen ook tegen slecht weer kunnen. Doe eerst onderzoek of neem contact op wanneer je magneten wilt aanschaffen.