Clarapelsadvies
Image default
Zorg

Wat is het verschil tussen een ziekenhuisbed en een zorgbed?

Een ziekenhuisbed en een zorgbed zijn in veel opzichten gelijk. Het zijn immers beide bedden die gebruikt worden als iemand verzorging nodig heeft. Ondanks dat ze veel op elkaar lijken, zijn er wel degelijk verschillen tussen beide bedden. In de loop der jaren is er veel verwarring ontstaan tussen deze twee verschillende soorten bedden. De termen (ziekenhuisbed en zorgbed) worden dan ook veelvuldig door elkaar gebruikt, wat het voor consumenten niet bepaald duidelijker maakt. Zeker niet wanneer ze zelf opzoek zijn naar zo’n bed om thuiszorg te krijgen.

In dit artikel focussen we ons op de verschillen tussen het ziekenhuisbed en een zorgbed.

Wat is een ziekenhuisbed

Een van de belangrijkste verschillen van het ziekenhuisbed en het zorgbed is dat een ziekenhuisbed speciaal is ontwikkeld voor in een ziekenhuisomgeving. Zo’n ziekenhuisbed is op maat gemaakt en ontworpen om te voldoen aan de behoeften van een ziekenhuisomgeving.

Wat onderscheid een ziekenhuisbed en een normaal bed?

Een ziekenhuisbed heeft veel verschillende kenmerken die het onderscheiden van een normaal bed.

 • Een ziekenhuisbed is volledig verstelbaar, inclusief de boven- en onderkant van het bed.

 • Deze bedden kunnen vaak op verschillende manieren worden aangepast om de houding van de patiënt te ondersteunen en om het gemakkelijker te maken om behandelingen uit te voeren wanneer de patiënt nog in bed ligt.

 • Het bed kan worden opgesplitst in 2 delen die op hetzelfde moment op verschillende manieren verhoogd kunnen worden.

 • Een ziekenhuisbed heeft vaak ook een rails die ervoor zorgt dat de patiënt niet uit bed valt. Deze kan omhoog en omlaag, zodat de patiënt gemakkelijk in – en uit bed kan komen en dat daarnaast procedures eenvoudig uitgevoerd kunnen worden.

 • Een ziekenhuisbed heeft vaak een bedieningspaneel aan het hoofdeinde waarmee zowel de patiënt als het personeel het bed kunnen aanpassen.

 • Een klein detail wat een ziekenhuisbed onderscheid is dat er aan het voeteneind een ruimte is om de kaart van de patient in op te bergen..

 • Met de ingebouwde bedieningspanelen en andere instelbare functies zijn bijna alle ziekenhuisbedden elektrisch.

Wat is een zorgbed

Zorgbedden, die vaak gebruikt worden voor patiënten die behoefte hebben aan langdurige zorg, lijken in sommige aspecten op ziekenhuisbedden, maar er zijn wel degelijk belangrijke verschillen. Zorgbedden worden meestal gebruikt in verpleeghuizen, revalidatiecentra, bejaardentehuizen en worden vaak aangeschaft voor thuisgebruik.

Zorgbedden zijn beschikbaar in verschillende maten. Het verschil in de grootte tussen de verschillende bedden helpt bij het uitkiezen van een zorgbed voor een specifieke situatie. Ziekenhuisbedden daarentegen zijn vaak maar beschikbaar in één standaardmaat, tenzij er een speciaal verzoek ingediend is voor een afwijkende maat. Het nadeel van deze standaardmaten is dat dit invloed heeft op de mobiliteit van het bed. Daarnaast is er niet altijd veel plaats voor een ziekenhuisbed.

De hoog laag functie aanwezig op bedden is een ander belangrijk kenmerk van zorgbedden. Door de hoog laag functie kan het bed van een lage positie naar een hogere positie worden verplaatst. Dit maakt o.a. het in- en uitstappen eenvoudiger, en zorgt ervoor dat het zorgpersoneel beter de procedures kunnen uitvoeren. Een hoog laag bed werkt goed voor patiënten met Alzheimer of dementie.

Waar ziekenhuisbedden wel altijd beschikken over een rails, worden zorgbedden vaak niet met rails geleverd. Dat deze er niet standaard bij zitten betekent echter niet dat het niet mogelijk is, deze kunnen vaak extra bijbesteld worden. Naast de rails zijn er veel andere accessoires die gekocht kunnen worden om het verpleegbed aan te vullen, zoals:

 • Een zachte rails

 • Bedtafeltjes

 • Handsets

 • Matrassen

 • Veiligheidssloten

 • Muurbumpers

Door middel van deze accessoires kan elk bed worden afgestemd op de behoefte van de patiënt.

De verschillen tussen het ziekenhuisbed en het zorgbed lijken misschien in eerste instantie klein, maar kunnen consumenten helpen bepalen welk bed het beste past bij hun wensen. Zorgbed kopen? Neem dan een kijkje op de website van Aldenhuijsen Slaapsystemen.

 

https://www.aldenhuijsenslaapsystemen.nl/slaapsystemen/zorgbedden/