Clarapelsadvies
Dienstverlening

Veiligheidseisen speeltoestellen

Kinderen spelen steeds minder buiten, terwijl buitenspelen heel belangrijk is voor het ontwikkelen van de spieren. Zeker zo belangrijk is het om samen te spelen met andere kinderen. Een aantrekkelijke speeltuin in de buurt helpt daarbij. Alleen het plaatsen van een speeltuin is niet genoeg. Deze moet voldoen aan verschillende veiligheidseisen, zodat kinderen er ook veilig kunnen spelen.

Veiligheid in de speeltuin

Lekker spelen in de speeltuin is belangrijk, maar de veiligheidseisen voor speeltoestellen staan voorop. Speeltoestellen worden gekeurd, voordat ze in gebruik worden genomen en na ingebruikname worden deze speeltoestellen regelmatig geïnspecteerd. In de Warenwet attractie- en speeltoestellen staan de veiligheidseisen voor speeltoestellen opgenomen. Hierin staat omschreven waaraan de speeltoestellen moeten voldoen. Dit geldt niet alleen voor de speeltoestellen zelf, maar ook voor de ondergrond waarop ze staan.

Inspectie in de speeltuin

Als een speeltuin is ingericht met speeltoestellen die voldoen aan de veiligheidseisen is inspectie minstens zo belangrijk om te bewaken dat de speeltoestellen aan de veiligheidseisen blijven voldoen. Er moeten logboeken worden bijgehouden waarin moet worden omschreven wanneer inspectie en onderhoud van speeltoestellen hebben plaatsgevonden en of er ongelukken zijn gebeurd met het betreffende toestel. Als de verantwoordelijke inspecteur langskomt, kan deze naar de logboeken vragen. Het onderhoud hoeft de beheerder niet zelf te doen. Dit kunt u overlaten aan bedrijven die gespecialiseerd zijn in het inrichten, installeren, inspecteren, en onderhouden van speeltuinen. Zij zijn op de hoogte van de actuele veiligheidseisen voor speeltoestellen en kunnen eventuele geconstateerde gebreken ook verhelpen. Voor u een hele zorg minder. Kinderen die veilig en met plezier spelen in de speeltuin. Dat is waar we ons allemaal voor inzetten.