Clarapelsadvies
Business / Management

Reorganiseren en outplacement nader bekeken

Reorganisaties komen overal voor, zowel binnen de overheid als het bedrijfsleven en bij kleine en grote organisaties. Door veranderingen in de organisatie kan het zomaar zo zijn dat er gereorganiseerd moet worden waardoor bepaalde functies komen te vervallen of sommige medewerkers niet met de verandering mee kunnen en deze niet meer aansluiten bij de functie waarvoor ze oorspronkelijk zijn aangenomen.

Helaas is het niet altijd mogelijk om mensen binnen de organisatie een andere en/of een aangepaste functie aan te bieden. Het is altijd lastig en moeilijk om hier mee om te gaan. Het is nooit leuk om van iemand afscheid te nemen, zowel voor de werkgever als voor uw medewerker(ster). Veranderingen hebben vaak ook een grote impact op het personeel. Achterblijvende medewerkers kunnen gedemotiveerd raken waardoor de sfeer in het bedrijf kan omslaan.

Trap niet in de cadeautruc van outplacementbureaus

Bij ontslag is duidelijkheid en transparantie belangrijk. Dit geldt in de eerste plaats voor de ontslagen werknemer, maar ook voor de achterblijvers. Een vanuit het oogpunt van goed werkgeverschap is het eveneens belangrijk om tot een goede oplossing te komen. Bedenk daarbij wel dat de werkgever het in principe nooit goed doet, hoe goed de ontslagregeling ook is. Een goede vertrekregeling kan o.a. vergezeld worden van een aanbod tot outplacement. Met een outplacementtraject wordt de ontslagen werknemer geholpen met het vinden van nieuw werk. Kies hierbij wel altijd voor maatwerk. In de outplacement branche lopen een hoop cowboys rond die met kant en klare trajecten of pakketten medewerkers ‘helpen’ met het vinden van een nieuwe baan. De meeste werknemers zijn echter meer gebaat bij echt individueel maatwerk. “Dat hoeft overigens helemaal niet duurder te zijn dan een kant en klaar standaard outplacementtraject”, aldus Rein Reddingius van Outplacementbureau Werkcontact in Den Haag. “Wij geven ook geen tablets of computers cadeau bij een outplacementtraject, want uiteindelijk betaalt de cliënt zo’n cadeautruc toch van zijn eigen transitiebudget. En zoiets is toch ook een beetje cliënten naar binnen lokken met kettinkjes en kraaltjes. Een sigaar uit eigen doos dus. In plaats daarvan bieden wij liever echt maatwerk en zoals gezegd hoeft dat niet eens duurder te zijn. Of wij zijn tevreden met minder marge, zo zou je het misschien ook kunnen zeggen.”


Het kantoor van Werkcontact Outplacement in Den Haag

Laat je dus goed informeren over outplacement. Het ene bureau is het andere niet. Een goed outplacementtraject is altijd maatwerk. Zowel werknemer als werkgever is daarmee gebaat.

https://www.outplacementverzekering.nl