Clarapelsadvies
Image default
Dienstverlening

Wat u moet weten over noodstroom

Wanneer je elektriciteit en alle apparaten altijd netjes werken kan het zeker een onaangename verrassing zijn als de stroom ineens uitvalt. Apparaten zoals koelkasten, stopcontacten en televisies kunnen nu niet meer gebruikt worden. Veel bedrijven kunnen hier vooral last van hebben, denk aan supermarkten die een diepvries afdeling hebben. De meeste bedrijven hangen toch echt af van elektriciteit. Veel bedrijven hebben naast hun normale elektriciteitsvoorziening ook nog noodstroom voor als de elektriciteit mocht uitvallen.

Stroomuitval

Zodra de belangrijkste stroomtoevoer wegvalt is het doel van de noodstroom om in te schakelen en de primaire stroomtoevoer over te nemen. Bedrijven die nu afhankelijk zijn van stroom kunnen op zo een moment toch verder met alle werkzaamheden zonder dat hier heel veel problemen aan hangen. Bij woningen is niet standaard noodstroom voorzien, particulieren kunnen dit overigens wel aanschaffen. Omdat het voor woningen niet cruciaal is als de stroom uitvalt hebben ze daarom ook geen noodvoorziening. 

Noodstroom bij bedrijven

Een noodstroomaggregaat wordt veelal gebruikt door bedrijven en organisaties om toch apparaten te kunnen gebruiken mocht de stroom uitvallen. Een noodstroomaggregaat kan bij stroomstoring toch nog voor een lange periode stroom leveren. Het enige nadeel van een noodstroomaggregaat is wel dat het een kleine minuut kan duren totdat deze daadwerkelijk werkt. Met een uninterruptible power supply is dit wel op te lossen, mocht de stroom uitvallen dan neemt deze de stroom over totdat de noodstroom in werking is. Deze wordt veel gecombineerd door bedrijven zodat ze nooit helemaal zonder stroom komen te zitten.

Het aanleggen van noodstroom

Als u noodstroom wilt aanleggen is het wel belangrijk dat dit goed gedaan wordt. Als er namelijk een fout gemaakt wordt zal de noodstroom niet goed zijn werk doen. Erger nog kan er kortsluiting ontstaan waardoor je voor een langere periode helemaal geen stroom meer hebt.