Clarapelsadvies
Image default
Aanbiedingen

Waarom bakplaten onmisbaar zijn in de keuken!

Bakplaten zijn een onmisbaar hulpmiddel in de keuken, die vaak over het hoofd worden gezien. Of je nu een ervaren chef-kok bent of slechts af en toe een maaltijd bereidt, een goede bakplaat kan het koken en bakken aanzienlijk vergemakkelijken en verbeteren. Gebruik zo’n plaat bijvoorbeeld voor het bakken van koekjes, (plaat)taarten en nog veel meer. Wil je graag een bakplaat kopen? Dan is het handig om een aantal dingen te weten, zodat je een goede keuze kunt maken. Lees vooral even verder, want op deze pagina vertellen we je allerlei handige weetjes over bakplaten.

In welke materialen zijn bakplaten verkrijgbaar?

Bakplaten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder aluminium, roestvrij staal en gietijzer. Elk materiaal heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Aluminium is bijvoorbeeld lichtgewicht en verwarmt snel, terwijl gietijzer zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en retentie. Roestvrijstalen bakplaten zijn duurzaam en gemakkelijk te reinigen.

De meest toegankelijke vorm van een bakplaat, is rechthoekig, maar er zijn ook vierkante, ovale en ronde platen verkrijgbaar. Welke plaat je het beste kunt kiezen, hangt af van wat je ermee wilt doen en wat de afmetingen van je oven zijn.  

Waarvoor kun je een bakplaat gebruiken?

Een bakplaat kun je voor verschillende doeleinden gebruiken. Zo kun je er koekjes en (slof)taarten op bakken. Je kunt er zelfs groente en vlees op roosteren. Sommige bakplaten hebben zelfs een geribbeld oppervlak voor het creëren van mooie grillstrepen op vlees en groenten. Een grote voordeel van koken op een bakplaat, is dat je minder pannen nodig hebt. Hoe minder pannen je gebruikt, hoe minder afwas je hebt. Bovendien is zo’n plaat eenvoudig te reinigen, waardoor je ‘m dus vliegensvlug keer op keer kunt gebruiken.

Hoe maak je een bakplaat schoon?

Je kunt een bakplaat zo lang mogelijk schoonhouden door er een velletje bakpapier op te leggen, alvorens je er voedsel op legt.  Moet de plaat toch gereinigd worden? Dan is dat geen probleem, want het is vrij eenvoudig om de platen te reinigen. Veel uitvoeringen zijn vaatwasmachine bestendig, al raden we altijd aan om de aanwijzingen van de fabrikant op te volgen. Voor gietijzeren bakplaten is handwas vaak de beste optie om de natuurlijke antiaanbaklaag te behouden. 

Hoe kun je aangekoekte etensresten verwijderen?

Is er iets op de plaat aangekoekt? Dan kun je de plaat het beste schoonmaken door ‘m met een zachte zeep in te smeren en er een kop met ammoniak bij te zetten. Stop de plaat in een plastic zak en laat dit zodoende een nachtje staan. De volgende dag kun je de aangekoekte etensresten gemakkelijk verwijderen.