Clarapelsadvies
Business / Management

Vijf veranderingen op de arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is aanzienlijk verandert. Waar jouw ouders of broers en zussen na het afstuderen gelijk aan de bak konden via bedrijven die actief waren en alle afstudeerders via de universiteit of hogeschool in de gaten hielden is dit nu heel anders. Tenzij je een speciale, unieke opleiding doet waar veel vraag naar is, is de kans klein dat de werkgevers je staan op te wachten. Sterker nog: de kans is groot dat jij juist alles uit de kast zult moeten halen om überhaupt een kans te maken, van een carrierehulp als Carrierepoort.nl tot een workshop photoshoppen. Er zijn namelijk veel dingen verandert, maar de belangrijkste vijf vind je hieronder.

Zoals in het voorbeeld hierboven al werd genoemd, hoefde je vroeger niet proactief bezig te zijn om een kans te maken. Nu moet je zelf alles uit de kast trekken. Sterker nog, alleen proactief bezig zijn is niet genoeg. Een gat op je CV kon vroeger prima, want je moest het verwerken en je kennis zou toch niet verloren gaan. Nu is een gat op je CV juist de reden dat je niet wordt aangenomen: werkervaring is belangrijk en stilstand is achteruitgang.

Een andere ingrijpende verandering is dat de sollicitant met het beste praatje wint en niet de beste kandidaat. Alles werkt met bots die alles automatisch analyseren, van je CV tot je sollicitatiebrief. Dit betekent dat de juiste woorden belangrijker is dan je kennis voor je op een gesprek mag komen. Veel jargon gebruiken en een passende tekst schrijven is dus een must, anders kom je er ondanks je kennis niet door. Deze bots zorgen ook voor verandering drie: alles is op data gebaseerd, dus onderbouwing is de sleutel tot succes: laat rapporten, werk en andere bewijsstukken zien!

Twee veranderingen in één is de moordende concurrentie en het feit dat de droombaan niet binnen bereik is, zoals dat in de vorige eeuw juist de motivator van velen was. De concurrentie zorgt ervoor dat je je netwerk moet gebruiken en dat je bovendien niet elke baan meer kan krijgen, er zijn simpelweg veel werkzoekenden. Onderscheid jezelf! Schakel desnoods een zakelijke coaching van Carrièrepoort in.

http://carrierepoort.nl/