Verschil in branches

      Reacties uitgeschakeld voor Verschil in branches

Een vakbond kan voor veel beroepen een verbond zijn waar veel waarde aangehecht kan worden. Het motto is dan ook samen sta je sterker. Maar een vakbond is meer dan alleen een collectief, zij zorgen er tevens voor dat uw bijvoorbeeld meer vrije dagen krijgt of dat u een salarisverhoging krijgt. Maar dit is niet het enige, zij proberen ook voor de werkomstandigheden te behouden of zelfs te verbeteren. Zij strijden dan soms ook voor veranderingen in Cao’s zodat men er tegen die tijd veel beter voor staat. Waardoor iedereen er op voorruit gaat, want iedereen streeft toch naar een betere werksituatie.

Het is daarom soms lastig om een Cao te maken of te laten veranderen, daarom zijn dergelijke bewegingen steeds bezig om voor de beste uitkomst te zorgen. Om bij een vakbond te horen, dient uw branche aangesloten te zijn bij een bepaalde sector. Zodat de hele sector er beter voor kan komen te staan. Ook dient men per maand een bijdrage te leveren, dit is vaak een klein bedrag. Wel melden minder jongeren zich aan en neemt de populariteit van dergelijke vakbonden af. Er zijn een aantal grote vakbonden in Nederland zij hebben dan ook de meeste leden.

Maar er zit per sector en per branche veel verschil in Cao’s, dit is logisch omdat beroepen vaak andere werkomstandigheden hebben. Bijvoorbeeld in de bouw, bouw cao steekt anders in elkaar dan bijvoorbeeld een cao voor een beroep dat uit wordt gevoerd op een kantoor. Daarom is er ook per branche de expertise nodig van mensen die hier werkzaam in zijn, zij weten vaak hoe het in zijn werk gaat en kunnen exact aangeven wat er veranderd moet worden. Cao schilders is ook weer anders dan een bouw cao, om die reden is het belangrijk dat deze niet bij elkaar gevoegd worden omdat beide beroepen andere functies uitvoeren.

http://www.cbbs.nl/