Clarapelsadvies
Business / Management

Tips bij het afsluiten van een uitvaartverzekering

Hierbij enkele tips om een uitvaartverzekering aan te gaan.  Het is aan te raden een uitvaart tot in detail te plannen.  Dit stelt uw begrafenisondernemer in staat om uw een gedetailleerde offerte voor te leggen.  Als begrafenisondernemer kan hij u meteen de exacte prijs van de uitvaartkosten geven.  Daarna is het aan te raden een uitvaartverzekering te nemen die deze kosten volledig dekt.  Volledig. Aangezien alles duurder wordt, is het ook aan te raden een uitvaartverzekering te nemen, die mee groeit.  Let op: de kosten van de uitvaartondernemer kunnen niet alle kosten omvatten.  Er kunnen nog kosten zijn die niet op de factuur van de uitvaartondernemer komen te staan.

Bijkomende uitvaartkosten (wanneer deze niet door de begrafenisondernemer wordt uitgevoerd of gefactureerd):

– houden van een rouwmaaltijd of koffietafel
– openen en sluiten van een grafzerk of grafkelder
– het graveren of aanbrengen van namen op een grafsteen/graf
– bloemen
– volgwagens
– grafconcessies
– aankoop van een grafmonument/afsluitplaat columbarium of urnenkelder/grafaccessoires

Niemand is in België of Nederland verplicht om een uitvaartondernemer te nemen die
ook wordt uitgebaat door een uitvaartverzekering.  Men is vrij te kiezen welke uitvaartondernemer men wil.  Het is goed een uitvaartondernemer te kiezen die zowel persoonlijk als financieel bij u past.
Andere handige tips

– Kies een begrafenisondernemer die de uitvaart zal regelen en uitvoeren.
– Kies de verzekering die het beste op uw wensen aansluit. Kies niet alleen op basis van financiële overwegingen.
– Vraag een exemplaar van het verzekeringscontract op, onderzoek dit en ga na of het exact met uw behoeften overeenstemt.
– Zorgt dat u duidelijkheid hebt over de eventuele aflossingsvoorwaarden. De aflossingsvoorwaarden worden volgens de geldende wetgeving in het algemeen reglement vermeld en de berekeningsmethode moet aan u worden meegedeeld. De aflossingsvoorwaarden moeten met zorg worden bekeken, want die bepalen de kwaliteit van het contract. Vraag naar de wachttijd. Indien het overlijden volgt op een ziekteperiode van een bepaalde duur, worden alleen de tot op de datum van overlijden betaalde bijdragen terugbetaald, minus een eventuele prestatiekost. Deze wachttijd geldt niet bij onverwacht overlijden.
– Ga na of er een waarborg voor repatriëring van het stoffelijk overschot bestaat en wat die kost. Opgelet: houders van een bank- of kredietkaart of een bijstandsverzekering hebben mogelijk al recht op repatriëring.
– Als het contract u de vrijheid geeft de uitvaartonderneming zelf te kiezen, is dit meestal het teken van een betere prijs-kwaliteitverhouding. De vrij gekozen ondernemer zal alles doen om de klant tevreden te stellen.
– Wees bijzonder kritisch ten opzichte van door ziekenfondsen en voorzorginstellingen aangeboden “totaaloplossingen” tegen een vast bedrag.
– Vraag om details over dit vaste bedrag en vergelijk dit met de offertes van uitvaartondernemingen.
– Vraag naar de naam en het adres van de onderneming die de uitvaart regelt. (Hebt u hierbij geen keuzemogelijkheid? Niet doen!)
– Eis bij verzekering van de volledige dienstverlening en organisatie een gedetailleerde beschrijving van de kist.
– Geef uw dierbaren een kopie van het verzekeringscontract en het contract met de uitvaartonderneming.

Bonustip: vergelijk polissen op uitvaartverzekeringzoeken.nl

Wil jij een gewoon goede uitvaartverzekering tegen een eerlijke prijs? De website uitvaartverzekeringzoeken.nl vergelijkt de belangrijkste aanbieders (denk aan Yarden of Monuta) van dergeljike verzekeringen in Nederland. Via de handige vergelijker kun je eenvoudig jouw wensen doorgeven. Vervolgens zie je alle polisen die voldoen aan jouw wensen. Je kunt ze eenvoudig sorteren op prijs om zo de goedkoopste polis te vinden die past bij jouw wensen!