Clarapelsadvies
Image default
Gezondheid

Stoppen met roken

Aan het begin van een nieuw jaar proberen altijd veel mensen te stoppen met roken om zo gezond aan een nieuw jaar te beginnen. Stoppen met roken kan echter ontzettend lastig zijn. De meeste mensen lukt het ook niet in één keer. Sterker nog, genoeg mensen proberen niet eens te stoppen, omdat ze denken dat het toch niet gaat lukken. Hieronder staan 6 tips om je te helpen stoppen met roken.

 Tips voor stoppen met roken

  1. Stop niet ‘cold turkey’

Probeer niet in één keer volledig te stoppen zonder afbouwen, dit zal namelijk vaker niet werken dan wel. Wanneer je ineens volledig stopt, zal je veel sneller weer een sigaret pakken dan wanneer je het afbouwt. Er bestaan meerdere hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld nicotinevervangers. Probeer deze dan ook eens uit en kijk wat voor jou werkt.

 

  1. Onthoud je reden

Het kan lastig zijn om gemotiveerd te blijven wanneer je probeert te stoppen met roken. Probeer daarom jouw reden om te stoppen voor ogen te houden. ‘Het is ongezond’ is niet goed genoeg. Doe je het voor je omgeving? Wil je weer fitter worden? Of ben je misschien bang voor kanker? Zorg ervoor dat deze reden zo sterk is dat je zeker niet weer een sigaret pakt.

 

  1. Doe het niet in je eentje

Houd het niet stil dat je wilt stoppen, maar vertel het juist aan zoveel mogelijk mensen. Zoals bijvoorbeeld je collega’s, vrienden en familie zodat zij je kunnen helpen wanneer het moeilijk wordt en je echt weer een sigaret wilt pakken. Of probeer samen met anderen te stoppen met roken. Zij zullen er zo voor zorgen dat je niet weer begint met roken.

 

  1. Eet meer fruit

Probeer je te richten op het eten van gezond eten, zoals groenten en fruit. Dit is niet alleen heel gezond voor je lichaam, maar er is ook uit onderzoek van Duke University gebleken dat een sigaret je minder goed zal smaken door het volgen van een gezonder dieet.

 

  1. Probeer alcohol te vermijden

Het kan zijn dat je op vaste momenten een sigaret rookte, zoals bij de koffie of na een drankje. Probeer dit nu dus te voorkomen door even geen alcohol te drinken en drink in plaats van koffie thee. Als je eerst altijd rookte na het eten, probeer dan nu meteen je tanden te poetsen of een kauwgom te eten na de maaltijd.

 

  1. Beloon jezelf

Denk eens aan al het geld wat je nu spaart doordat je het niet uitgeeft aan sigaretten. Beloon jezelf dat je het tot hier al zo goed volhoudt en koop iets leuks voor jezelf met het geld wat je dus ermee hebt gespaard.