Clarapelsadvies
Business / Management

Slotbouten voor bouwwerken en voor de auto

Slotbouten, wat zijn dat vroeg deze klusser zich af toen ze een tuinhuisje wilde zetten om de tuinspullen in op te kunnen bergen. Het was echter niet moeilijk om de nodige informatie over deze bouten te vinden want ze blijken echt het beste geschikt om houtwerk (maar ook metaal) mee vast te kunnen zetten bij bepaalde klussen.

Waarvoor kun je slotbouten goed gebruiken?

Een slotbout wordt veel gebruikt als er houten constructies in elkaar gezet worden. Hierbij kun je denken aan een tuinhuisje, een overkapping, een speeltoestel enzovoort. Omdat deze constructies in weer en wind en staan en daardoor wel wat te lijden hebben is het raadzaam ze zo stevig mogelijk te monteren zodat je de beste kans hebt dat ze lang meegaan. De verschillende onderdelen zijn vaak erg zwaar dus de bouten dienen voldoende stevigheid te bieden zodat het bouwwerk goed blijft staan. Dat is wel zo veilig natuurlijk.

Slotbouten zorgen voor stevigheid

Een goede slotbout heeft drie verschillende delen, maar dan wel in één bout tegelijk. Dit betekent dat er een (gladde ronde) kop op zit maar dat er ook een vierkant deel aan de bout zit en een deel dat voorzien is van schroefdraad. Het deel met de schroefdraad gebruik je om de bout vast te zetten. Als je deze nog niet volledig aangedraaid hebt kun je er eerst voor kiezen het vierkante deel vast te slaan in het hout met behulp van een hamer. Daarna trek je de bout nog een keer flink aan zodat deze goed vast zit. Het vierkante deel en de kop kunnen niet meer meedraaien dus deze komen goed vast te zitten.

Slotbouten gebruiken om je velgen vast te zetten

Slotbouten zijn niet alleen in gebruik om bouwwerken solide vast te zetten. Ook voor auto’s worden ze veelvuldig gebruikt en dan met name voor de velgen vast te zetten. Heb je lang gespaard voordat je de velgen kon kopen die je altijd al wilde hebben? Dan wil je natuurlijk niet dat iemand met de verkeerde bedoelingen deze van je auto afhaalt. Om dit te voorkomen gebruik je slotbouten om de velgen mee vast te zetten. Op die manier zitten ze niet alleen goed stevig bevestigd maar zijn ze er ook moeilijk af te halen omdat je daar een speciale sleutel (ook wel adapter genoemd) voor nodig hebt. Dit maakt dat dieven de bouten er niet zomaar even af kunnen draaien als ze interesse hebben in je velgen.

Zorg voor gereedschap dat werkt

Als je goede slotbouten zoekt (met een adapter of het juiste gereedschap) kun je deze bij de bouwmarkt vinden maar online bestellen is ook mogelijk. Kijk goed welke maat je nodig hebt zodat je de juiste bouten bestelt. En als je ze voor de velgen van de auto gebruikt is het wel handig als je zelf de beschikking hebt over een adapter. Bij het banden wisselen kun je ze dan makkelijk losmaken en op de andere banden bevestigen. Ook handig mocht je met een lekke band onderweg komen staan.