Clarapelsadvies
Business / Management

Goudkoers vandaag (2017)

Goud is een edelmetaal, een erg waardevol edelmetaal. Het is een schaars product dat alleen kan worden gewonnen met veel tijd, geduld en mankracht. Met zo’n product komt het vaak voor dat er meer vraag naar is dan aanbod. Toch wisselt de hoeveelheid vraag en aanbod veel, dit zorgt ervoor dat de goudprijs nooit constant is. Iedere dag, ieder uur, eigenlijk iedere minuut verandert de goudprijs. De goudprijs van vandaag kunt u bijhouden in goudprijs grafieken. Dit zijn grafieken met op de horizontale as de dagen/maanden/jaren en op de verticale as het bedrag dat een kilogram of een gram goud op dat moment waard was of is.

Goudprijs grafieken 

Als u uw goud wilt verkopen is het zeker aan te raden om deze goudprijs grafieken in de gaten te houden. Zo kunnen verschillende gebeurtenissen invloed hebben op de goudprijs vandaag. Kijk maar eens naar de economisch crisis in 2008, de goudprijs werd toen ongeveer verdubbeld. Waar een kilogram goud nu gemiddeld tussen de €400 en €600 kost, ging het tijdens de crisis voor bedragen als €1000 over de toonbank.

 

De goud- en ook zilverprijs komt zoals als gezegd tot stand door middel van vraag en aanbod op de wereldmarkt. Deze goudprijs vandaag wordt uitgedrukt in Amerikaanse dollars per Troy Ounce (dit is iets meer dan 31,1 gram), maar in Europa kunt u de goudkoersen natuurlijk ook vinden in euro’s. Een kilogram goud is dan weer ongeveer 32 Troy ounce. De altijd veranderende koersen zijn het makkelijkst op het internet in realtime te volgen, hierdoor bent u altijd op de hoogte van de huidige inkoopprijs van goud (en zilver).

 

Behalve goudkoers spreekt men ook wel van de spotprijs of wereldgoudprijs, goudkoers of goudprijs vandaag. De term spotprijs komt van het Engelse “on the spot” kopen, dus de prijs die het goud waard is als u het nu en op dit moment wilt (ver)kopen.