Clarapelsadvies
Business / Management

Er komt wat bij kijken

Een trend tegenwoordig is dat steeds meer hobbyboeren koeien gaan houden voor begrazing, melk of voor het vlees. Soms ook zelfs voor de sier. Tegen deze boeren moet wel gezegd worden dat het houden van koeien absoluut niet eenvoudig is. Je moet weten hoe je ze het beste verzorgd, wat de beste voeding is en hoe je de stal inrichting het beste kan aanpakken. En hoe zie je dan of er iets met een koe is, waar moet je dus op letten? Zijn er ziektes die ze kunnen krijgen? Of zijn er verder regels waar je je aan moet houden?

 

Allereerst zijn er nogal wat regels waar je rekening mee dient te houden. Wanneer je koeien gaat houden moet je om te beginnen een uniek bedrijfs nummer (UBN) hebben. Ook dienen alle koeien oormerken te hebben. Op het internet is veel verdere informatie te vinden.

 

Vachtverzorging is erg belangrijk voor koeien. Het is daarom heel belangrijk een goede koeborstel te hebben zodat je de vacht optimaal kan verzorgen. Koeien die vertrouwd zijn met hun verzorger vinden het vaak ook heerlijk om eens geborsteld en gewassen te worden. Het wassen kan je doen met behulp van een tuinslang.

 

Wanneer je volwassen koeien kleinschalig voor de hobby houdt heb je het qua voeding voor de beesten erg makkelijk. Deze koeien gaan genoeg hebben aan enkel gras en hooi. In de winter is het dan weer zaak meer hooi te geven omdat gras de koeien onvoldoende voedt. Het is ook aan te raden een liksteen te geven zodat de koeien voldoende zout en mineralen binnenkrijgen.

 

Een gezonde koe kun je goed herkennen. Een gezonde koe kijkt namelijk alert rond, de koe heeft een mooie glans over de vacht, is amper bevuild, heeft geen huidbeschadigingen, is in goede conditie, gedraagt zich gewoon, heeft een goed gevulde buik en hij of zij uit geen signalen van pijn. Bij een melkkoe kan je ook opletten of de koe wel voldoende melk produceert.

http://www.wijsmanhandelenadvies.nl/