Clarapelsadvies
Business / Management

Een plotter is erg gewild o.a. in de grafische sector

Architecten en productontwerpers gebruiken een plotter voor technische tekeningen en computerondersteunde ontwerpdoeleinden. Omdat plotters de mogelijkheid hebben om grote afbeeldingen te maken op grote vellen papier.

Hoe werkt een Plotter?

Een plotter is een grafische printer die met een pen of potlood afbeeldingen tekent. Plotters verschillen van printers in die zin dat plotters gebruik maken van doorlopende lijnen om afbeeldingen te maken, terwijl printers gebruik maken van een verzameling van punten. Net als printers worden plotters aangesloten op computers en worden ze gebruikt om complexe afbeeldingen en tekst te produceren. Plotters zijn echter veel langzamer dan printers vanwege de mechanische beweging die nodig is om gedetailleerde afbeeldingen te tekenen met behulp van doorlopende lijnen. Zoals gezegd maken architecten en productontwerpers graag gebruik van plotters. Daarnaast gebruiken veel kleding- en reclamefabrikanten snijplotters, waarbij de pen van de plotter wordt vervangen door een scherp mesje.

Hoe plotters werken

Een plotter werkt nauw samen met de beeldvormingssoftware van een computer om een eindbeeld of object te produceren. De eerste stap in het gebruik van een plotter is het invoeren van de juiste coördinaten voor de plaats waar u de afbeelding op het papier wilt laten verschijnen. Moderne software stelt de gebruiker in staat om dit doel zeer eenvoudig te bereiken door lijnen en afbeeldingen te tekenen met de beeldvormingssoftware. Zodra de schema’s voor het beeld compleet zijn, downloadt de computer de coördinaten naar de plotter, die de code interpreteert en het meest efficiënte pad voor de pen en het papier berekent. Nieuwere plotters gebruiken een van de twee programmeertalen: Hewlett-Packard’s HPGL2 of Houston Instruments’ DMPL. De eerste plotters bevatten twee aparte pennen, een die verticaal en een die horizontaal bewoog. Deze plotters waren beperkt in termen van de complexiteit van de beelden die ze konden produceren en de snelheid waarmee ze konden werken. Moderne plotters gebruiken een schuifwals, die het papier tegen een stilstaande pen beweegt. Een plotterpen is meestal een holle vezelstaaf met een geslepen uiteinde. De inkttoevoer loopt door het midden van de staaf en wordt via de geslepen punt afgevoerd. Het papier beweegt horizontaal en verticaal tegen de pen aan totdat de tekening compleet is.

De professionals van Repromat kunnen al uw vragen beantwoorden en u voorzien van de juiste informatie als u voornemens bent een plotter aan te schaffen. Neemt u gerust contact met hen op.