Clarapelsadvies
Business / Management

Economische zeepbellen

De oorzaak van veel economisch leed zijn toch wel de investeringen in zeepbellen die vervolgens knapten. De officiële definitie voor een zeepbel luid als volgt: een bepaald goed of activa wat in korte tijd in prijs daalt na een langdurige stijging. Door de geschiedenis heen zijn er een aantal mooie voorbeelden van zeepbellen die geknapt zijn. Ik ga de lezer van dit artikel leren beleggen door het geven van een paar mooie voorbeelden.

Een van de beroemdste zeepbellen is de dotcombubble. Het internet en de digitale wereld groeide explosief, dit was het wilde westen voor veel bedrijven. Grote spelers zoals Yahoo, Microsoft en Google kenden een ongekend snelle groei en er waren diverse spelers die op dit succes probeerde mee te liften. Veel van deze pas opgerichte bedrijven gingen naar de beurs, waar handelaren gretig investeerden in de bedrijven. De verwachtingen waren gigantisch dus prijzen werden flink omhoog gedreven en de vraag was veel groter dan het aanbod. De koersen schoten de hemel in, maar toen men er achter kwam dat de verwachtingen niet voldaan konden worden stortte het geheel ook weer volledig in. Veel bedrijven gingen failliet of werden opgekocht door sterkere spelers.

Ook in de vastgoedwereld was een enorme zeepbel veroorzaakt. Deze bubbel veroorzaakte de grote economische crisis van afgelopen tijd. Er werden met gemak woeker hypotheken verstrekt die nooit terug betaald konden worden. Toch waren er een aantal banken die hier te veel in geïnvesteerd hadden. De mensen die hun hypotheek niet meer konden betalen werden uit huis geplaatst en de bank nam het huis over. Omdat er meer aanbod dan vraag was konden de huizen niet voor de normale prijs verkocht worden waardoor er enorme verliezen geleden werd. Sommige banken vielen om, anderen scheerden langs de afgrond of werden gered met staatssteun.

In economisch zware tijden is al vaker de trend waar te nemen dat steeds meer vermogensbeheerders beleggen in goud. Dit is een betrouwbare en vrij vaste beleggingsvorm. Toch is de afgelopen jaren de goudprijs enorm gedaald nadat het in 2010 een hoogtepunt had bereikt. Het is geen echte bubbel.

http://leerbeleggen.com/