Clarapelsadvies
Image default
Zakelijke dienstverlening

De soorten optometrie onderzoek

Binnen de optometrie zijn er verschillende onderzoeken mogelijk die kijken naar de kwaliteit van je oog. In dit artikel worden de belangrijkste onderzoeken op een rij gezet en ook uitgelegd wat het voordeel is van dit onderzoek. Het is vooraf goed om te weten dat deze onderzoeken wetenschappelijk bewezen zijn en dat deze onderzoeken ook alleen maar uitgevoerd mogen worden door een optometrist of een oogarts. Dit is ook het grote verschil tussen een oogarts en een optometrist. De oogmeting om te kijken welke sterkte er nodig is en het meten van de oogdruk vallen dan ook niet onder een optometrie onderzoek omdat een opticien dit ook mag doen.

Diverse onderzoeken

Hoewel het niet nodig is om elk onderzoek te doen om de conditie van het oog te bepalen is een optometrist wel in staat om de onderzoeken te doen.

  • Spleetlamponderzoek. Dit onderzoek is eigenlijk het beste te vergelijken met een microscopische weergave van het oog. Hiermee kunnen eventuele afwijkingen worden opgespoord. In sommige gevallen wordt er gebruik gemaakt van druppels om de pupil wijd open te zetten zodat er nog beter gekeken kan worden.

  • Binoculair onderzoek. In dit onderzoek gaat het vooral om de samenwerking tussen de beide ogen. Hiermee kan je dus opmerken of de samenwerking optimaal is of dat een oog misschien minder actief is.

  • Gezichtsveldonderzoek. Hierbij wordt er gekeken hoe groot het gezichtsveld is van een oog. Bij veel klachten is dit minder groot en dit kan invloed hebben op het gebruik van eventuele hulpmiddelen.

  • De OCT. Eenvoudig uitgelegd is dit apparaat om net zoals een CT-scan een opname te maken van het oog. Je krijgt hierdoor namelijk een goed beeld van het netvlies.

  • Funduscamera. Hiermee kunnen foto’s gemaakt worden van de achterkant van het netvlies die dan later bekeken kunnen worden

  • Corneatopografie. Bij dit onderzoek wordt de oppervlakte van het hoornvlies in kaart gebracht. 

Natuurlijk zijn er nog meer onderzoeken te benoemen maar uiteindelijk geeft dit overzicht aan dat een optometrist op veel gebieden onderzoek kan doen en je zo kan laten zien wat de status van je ogen is.

Opticien en optometrist

Als je dus op zoek bent naar een goede opticien dan is het niet verwonderlijk dat je uitkomt bij een opticien en een optometrist tegelijk. In veel gevallen zal een optometrist ook de mogelijkheid hebben om je als opticien te helpen. Het aanmeten van een bril of contactlenzen is voor een optometrist geen probleem. Als klant weet je dan ook zeker dat je oog op een nader gebied geen afwijkingen vertoont. Ben je op zoek naar een goede opticien in Roermond die zowel opticien als optometrist is dan kom je vanzelf uit bij Heiming Aben die aan beide eisen voldoet en je uitstekend kan helpen.

https://www.heimingaben.nl/