Clarapelsadvies
Image default
Vakantie

Campings Toscane: het buitengevoel in optima forma

Toscane vind je in Midden-Italië. Het was de bakermat van de renaissance, hier ontstond een systeem van banken (via de Medici), hier gaven de rijken opdrachten aan grote kunstenaars. De 14e eeuw zag Toscane groeien tot grote welstand. Vooral Florence was de wieg van de renaissance. Siena, Lucca en Pisa droegen bij aan de renaissance cultuur. Al die cultuur vind je nog in kunstwerken, gebouwen en fraaie steden terug. En daaromheen is het veelgeroemde Toscaanse platteland, dromerig met nevelflarden in de ochtend en vol in het Italiaanse licht in de middag. Echt zo’n gebied waar je veel buiten wilt zijn. En dat kan heel goed want er is een riante keuze aan campings Toscane. Ook aan de kust!

Campings Toscane en de branding van de Middellandse Zee

Je slaat twee vliegen in een klap als je een Toscaanse strandvakantie koppelt aan een verblijf op een van de campings Toscane. Zo’n 330 km aan Toscaanse kust biedt genoeg mogelijkheden tussen Marina di Carrara en buurprovincie Lazio. Kies gewoon een badplaats die je leuk vindt, zoals Versilia dat achter het pijnboombos een riant strand verhult. Livorno is ook een mooie springplank naar zwem- en strandvertier. De witte stranden bij Vada zijn beroemd. Overigens heeft de Toscaanse kust ook fraaie stukken natuur zoals de Maremma. De mogelijkheden tot een textielen onderdak zijn legio: safaritent, stacaravan, yurt op een glamping, zeg het maar. Een kust gerichte camping heeft ook behoorlijk veel recreatie en animatie op het eigen terrein. Voor een lekkere pizza hoef je dus niet eerst naar een nabij dorp.

Campings met een Italiaanse twist

Toscane staat in de top vijf van meest geliefde kampeergebieden. Je kunt er kamperen bij de boer (agricampeggio) of heel basic op een minicamping staan. Er zijn ook kampeerterreinen zo groot als dorpen; met alle bijbehorende voorzieningen. Kom je voor het eerst op een van de campings Toscane terecht? Dan zal het je opvallen dat de Italianen zelf geen gedoe willen met klapstoeltjes; gerieflijkheid en comfort voor alles en dat zie je terug aan de loungesets op het terrein. Een tent is een no-no voor de Italiaan die liever vanuit de caravan of camper zijn vrije dagen doorbrengt. Waar de Nederlander zijn gasstelletje in stelling brengt, heeft de Italiaan een heuse buitenkeuken klaar staan. En dan zul je als campinggast ook de pisellino meemaken. Dit is een soort Italiaanse siësta, middagrust dus.

Klein en fijn

Aan zee of in het binnenland schuilen ook genoeg kleinere campings Toscane. Hier geen grote rijen bij de sanitaire blokken of luidkeelse animatieprogramma’s. Wel hebben de kleintjes toch vaak een superette, een zwembad of een eetgelegenheid. Dus de basis is wel aanwezig. Sommige terreinen liggen lieflijk tussen de olijfgaarden, andere kijken uit over de wingerd (Chianti!).

Zelf je ‘huis’ meenemen of er eentje huren op campings Toscane

Er is ontzettend veel te huur op de campings Toscane. Van eenvoudige tenten tot luxe safaritenten en yurts die van alle gemakken zijn voorzien. Je kunt natuurlijk ook altijd je eigen tent meenemen. Zorg er dan wel voor dat je tijdig reserveert. Rond Lucca zie je veel Nederlanders kamperen. Wellicht omdat de grond daar lekker vlak is. Een aanrader is echter kamperen in de Chiantistreek of in de Val d’Orcia.