Clarapelsadvies
Business / Management

Advies gebruik een VPN voor uw online veiligheid.

Een vpn zorgt ervoor dat u gebruik maakt van een ander ip adres daardoor kunt u (bijna) niet gevolgd worden op het internet. Dit komt omdat uw internet versleuteld wordt en niet voor anderen valt te lezen!

 

 

Waarom is het slim om een VPN te gebruiken?

Zodat mensen met kwaad in de zin geen toegang kunnen krijgen tot het apparaat waarmee jij verbinding met het internet gelegd hebt. Hackers kunnen gemakkelijk toegang krijgen tot het apparaat en daarmee hebben ze dus ook toegang tot jouw gegevens. Neem bijvoorbeeld de smartphone; men doet er tegenwoordig alles op. Je draagt eigenlijk constant een computer met je mee, waarop allerlei persoonlijke zaken worden gedaan. Van bankzaken tot het versturen van e-mails; je kunt er echt alles mee. Dit is vooral gevaarlijk op openbare wifi-netwerken. Als je daarmee bent verbonden, is het helemaal van groot belang dat je dit via een VPN doet. Denk bijvoorbeeld aan als je op vakantie gaat naar het buitenland. Dat zijn vooral gelegenheden om gebruik te maken van openbare wifi-netwerken. Even je social media updaten, foto’s uploaden, je WhatsApp even nakijken en snel je saldo controleren… Het lijken onschuldige dingen om te doen, maar als er een hacker op de loer ligt die maar al te graag toegang wil tot jouw systeem (om bijvoorbeeld identiteitsfraude te plegen of bij je bankgegevens te kunnen) geeft je hem gemakkelijk de kans op dat moment.

Ben ik echt anoniem met een VPN?

Het simpele antwoord is: nee. Een Virtual Private Network maakt je niet écht anoniem, maar biedt additionele privacy. Je kunt het vergelijken met als je thuis je gordijnen sluit. Je huisadres is daarmee niet onbekend, maar men ziet niet wat er gebeurt achter de gordijnen. Daarmee blijft je privacy behouden. Een VPN kost meestal rond de 2-5 euro per maand er zijn ook gratis VPN opties al zijn deze vaak veel langzamer en bieden niet altijd even veel privacy als betaalde opties.