Clarapelsadvies
Image default
Bedrijven

Consuminderen op een leuke manier!

Consuminderen kan soms best lastig zijn. Het maakt wel een verschil uit of je natuurlijk consumindert vanuit een idealisme of noodgedwongen door geldgebrek. Maar, in beide gevallen kan het een gevoel geven van ‘inleveren’. Hoe kun je dan toch op een leuke manier consuminderen? Lees het hier.

Juiste gevoel

De kunst is om te gaan consuminderen en het niet zien als een inleveren. Kijk dus naar wat je ervoor terugkrijgt als je minder consumeert. Vind je het lastig om je hierbij een voorstelling van te maken? Dan is hier even een praktisch voorbeeld ter inspiratie. Bij consuminderen kan het maar zo zijn dat je bijvoorbeeld ineens bewuster omgaat met het eten dat je nog wel in de koelkast hebt staan. Je koopt niet zo snel meer iets dat je daarna vervolgens over de datum laat gaan. Je koopt dus veel bewuster. Daarnaast creëer je met de producten die er nog in de koelkast zijn, misschien wel een geweldig lekker nieuw recept dat je anders nooit zo snel zou hebben bedacht.

Nog een voordeel kan zijn dat je gaat leren om bepaalde spullen te repareren, zodat je niet iets nieuws hoeft te kopen. Dat kan ook ontzettend leuk zijn.

Dit gevoel is ontzettend belangrijk als je gaat consuminderen. In plaats vanuit een gevoel van minderen en een tekort ga je dus leren om vanuit een gevoel van overvloed te (blijven) denken. ‘Wat kan ik leren?’ :zou een vraag vanuit overvloed kunnen zijn.

Gezichtsmasker kopen

Consuminderen wil niet zeggen dat je nooit meer iets mag kopen of dat je niet iets van luxe zoals een gezichtsmasker kopen mag. Een gezichtsmasker kopen kan je prima doen, maar wel vanuit een bewust keuze. Dit zorgt er dan juist voor dat dit gezichtsmasker kopen extra waarde krijgt. Dat is ook het mooie van consuminderen: je leert alles herwaarderen.

Aan de slag

Wil je beginnen met consuminderen? Kies dan een goed moment uit. Dit wordt het moment dat je vast gaat leggen. Maak er een ritueel van dat jij fijn vindt. Steek bijvoorbeeld een kaarsje aan en maak een briefje waarop je bijvoorbeeld zegt. Vanaf vandaag begin ik met bewust kiezen, elke week iets. Beetje voor beetje. Dit ritueel kun je jaarlijks herhalen. Vervolgens ga je elke week iets oppakken. Inventariseer eerst wat je normaal bijvoorbeeld in een week aan groente en fruit verspilt en kijk hoe je dit in het vervolg anders kunt doen. Inventariseer niet alleen wat je niet meer verspilt. Kijk ook naar wat je aan geld nu bespaart en misschien levert het ook nog wel iets op: als je er compost van maakt voor je moestuin.

https://www.origanic.nl/collections/gezicht