Clarapelsadvies
Image default
Meubels

Houten tuinmeubelen kopen? Let dan hierop.

Veel gestelde vragen over houten tuinmeubelen

Hoe kiest u houten tuinmeubelen?

Voordat u gaat winkelen voor tuin meubilair – of dat nu van hout is of niet – is het een goed idee om even na te denken over hoe u uw buitenruimte wilt gebruiken. Het heeft immers geen zin om te investeren in een leuke en compacte bistroset en stoelen als u regelmatig grote aantallen mensen ontvangt. Als u van gezelligheid houdt, kunt u beter kiezen voor een grote schragentafel met plaats voor veel gasten of een ruime slaapbank en fauteuils waarin iedereen zich kan ontspannen. Als de achtertuin de plek is waar u zich terugtrekt voor wat rust en ontspanning, overweeg dan een comfortabele chaise lounger, neem een voorbeeld aan  de veranda en investeer in een van de beste stoelen voor wat afgelegen zitplaatsen, of groepeer een klein aantal buitenstoelen om een intiemere bistroset te creëren. Als u de voorkeur geeft aan het zwembad, dan zijn gemakkelijk te manoeuvreren ligstoelen en sneldrogende waterbestendige stoffen van het grootste belang. 

Hoe bescherm je houten tuinmeubelen?

Wanneer u buitenmeubilair koopt, is het belangrijk dat u zich niet laat verleiden door de prijs of de esthetiek alleen. Een koopje kan snel veel duurder worden dan het oorspronkelijk leek – en een droomaankoop kan tot een teleurstelling leiden – als het niet langer dan één seizoen meegaat. Op de lange termijn loont het dus om een beetje onderzoek te doen voordat u iets koopt. 

Zijn er tips voor beschermen houten meubelen?

  • Bedek het wanneer het kan.

Zon, wind en regen verzwakken en verweren houten tuinmeubelen, zoals de bistroset. Als u deze stukken zo lang mogelijk wilt behouden, is het verstandig om ze waar mogelijk te beschermen tegen de elementen. Dit kan betekenen dat u uw houten terrasmeubelen onder een zonnescherm of een overdekt terras plaatst, ze tijdens de winter opslaat of investeert in weerbestendige meubelbekleding.

  • Regelmatig schoonmaken.

Door uw houten meubelen schoon te houden, kunt u ze goed bewaren door vuil en aanslag te verwijderen waardoor vocht op het hout kan gaan zitten en schimmel kan ontstaan. Om opgehoopt vuil te verwijderen kunt u houten meubels lichtjes nat maken en vervolgens reinigen met een zeepmengsel (zoals afwasmiddel) en een borstel met zachte haren. Een hogedrukreiniger kan het hout beschadigen, dus gebruik eventueel een tuinslang en schrob in de richting van de houtnerf. Als u schimmel of grote vlekken opmerkt, is water en azijn een goede oplossing om ze te verwijderen.

  • Afdichtingsmiddelen.

De meeste hardhouten meubelen verweren op natuurlijke wijze en krijgen na verloop van tijd een zilvergrijze patina als de natuurlijke oliën in het hout verdwijnen. Als u de blonde of rijke bruine kleuren van het hout wilt behouden, kunt u overwegen om om de paar jaar, of aan het begin van elk zomerseizoen, een houtverzegeling of olie te gebruiken om de beschermende barrière opnieuw op het hout aan te brengen.

  • Verf

Verf werkt net als kit, omdat het een extra beschermlaag geeft aan houten tuinmeubelen. Het kan ook een geweldige manier zijn om uw vermoeide houten bistroset nieuw leven in te blazen of een injectie van kleur toe te voegen aan de achtertuin. Een wasbeurt, schuren en een paar lagen latexverf (idealiter een die waterdicht/waterbestendig en schimmel- en meeldauwbestendig is) kunnen wonderen verrichten om vermoeide houten stukken er als nieuw uit te laten zien.

houten tuinmeubelen