Clarapelsadvies
Image default
Zakelijk

Wat is Business Process Management en hoe werkt het?

Business Process Management, ook wel BPM is steeds populairder aan het worden in de zakelijke branche, maar wat is het precies en hoe werkt het? In dit artikel zullen we kort stilstaan bij wat het is en hoe het in zijn werking gaat.

Wat is Business Process Management

Business Process Management heeft alles te maken met betrekking tot bedrijfsprocessen. Hierbij kun je denken aan het hele proces, van ontwerpen tot aan implementeren. Bedrijfsprocessen worden op deze manier geoptimaliseerd voor een nieuw standaard.

 

Bedrijven hebben over het algemeen veel te maken met processen. Hierbij zie je vaak de term bedrijfsprocesbeheer voorbij komen. Bedrijven zorgen bij het beheren dat verschillende processen geanalyseerd en gecontroleerd worden. Het uiteindelijke doel is dat de bedrijfsvoering in een zodanig jasje wordt gestoken dat het optimale uit processen wordt gehaald. Hierbij is efficiency het belangrijkste effect van het hebben van een goede workflow.

 

Business Process Management kan het beste gezien worden als een tak van bedrijfsprocessen en technieken. Technologie is niet noodzakelijk, maar het helpt zeker om bedrijfsprocessen kracht te geven. Hierdoor kunnen bepaalde handmatige handelingen binnen een proces semi tot wel volledig geautomatiseerd worden. Door deze automatisering wordt veel tijd bespaard!

Hoe werkt het?

Zodra een bedrijf besluit om met Business Process Management aan de gang te gaan, besluit het bedrijf een stapje terug te nemen. Elk bedrijfsproces wordt tijdens dit proces individueel bekeken. Op basis van de huidige processen wordt de huidige status van het proces bekeken en komen eventuele verbeterpunten aan de orde. Naar aanleiding van een lijst met punten wordt gekeken naar welke processen het meeste geld zullen besparen en welke processen het meeste tijd zullen besparen. Op basis van de uitkomst wordt het proces met de hoogste besparing als eerste gekozen.

Meerdere processen

Sommige processen zijn eenvoudig en kunnen uit slechts twee stappen bestaan, terwijl andere bedrijfsprocessen veel complexer zijn met toepassing van meerdere stappen. Hierbij komen ook meer variabelen kijken. Denk bijvoorbeeld aan meerdere uitvoerders, meerdere programma’s en meerdere rapportage mogelijkheden. Omdat deze processen continu herhaald worden is het aan te raden om Business Process Management, ook wel BPM genoemd, toe te passen in jouw bedrijfsvoering. Hierdoor weet je zeker dat jouw processen veel beter worden en dit zal leiden tot interne besparingen!

 

Meer weten? Neem contact op met adviesbureau YNNO Utrecht!

Begin vandaag!

Ben jij van plan om jouw interne bedrijfsvoering te optimaliseren? Dan is het zeker aan te raden om te kijken naar de mogelijkheden van een Business Process Management oplossing. Door het toepassen van deze strategie weet je zeker dat je het maximale uit je bedrijfsvoering zult halen. Je kunt ervoor kiezen om zelf je bedrijfsprocessen in kaart te brengen en deze vervolgens te optimaliseren, maar het advies is om een specialist dit te laten doen. Een specialist heeft namelijk veel ervaring en tools ter beschikking. Door de combinatie van beide factoren zullen jouw processen geoptimaliseerd worden. Natuurlijk zit hier een kostenplaatje aan verbonden, maar de kosten die bespaard worden zullen zeker opwegen tegen de kosten die je maakt bij het uitbesteden van proces optimalisatie.