Clarapelsadvies
Image default
Afvalverwerking

Wat te doen met oude hardware?

Informatie en tips over het efficiënt en veilig afvoeren van hardware

Binnen de meeste bedrijven wordt dagelijks een grote hoeveelheid hardware gebruikt. Denk hierbij aan computers, beeldschermen, telefoons, printers, servers en bijvoorbeeld opslagmiddelen zoals datadragers. Op een gegeven moment zijn deze middelen aan het einde van hun levensduur en is het tijd voor bijvoorbeeld een nieuwe computer of een nieuwe telefoon van de zaak. Maar wat moet er gebeuren met de oude hardware? Gooi je deze spullen gewoon weg of kan je het misschien nog verkopen?

In dit artikel gaan we in op het veilig verwijderen en afvoeren van hardware en geven we enkele tips zodat jij je hardware op een zo efficiënt mogelijke manier afvoert.

Indien je nu al twijfelt of je wel zelf in staat bent om je hardware af te voeren, geen stress! Er zijn tegenwoordig veel partijen die jouw hardware op een efficiënte en veilige manier opkopen en afvoeren.

Wat is hardware?

Met de term hardware wordt binnen de ICT gesproken over alle fysieke componenten van bijvoorbeeld een computer. Maar ook toebehoren zoals printers, beeldschermen en bijvoorbeeld servers zijn voorbeelden van hardware. Kortom is hardware dus alle fysieke onderdelen van ICT-producten. Hardware is dus nodig om te software te laten werken, een computerprogramma zoals Windows kan immers niet draaien zonder een fysiek systeem.

Waarom hardware afvoeren?

Het afvoeren van oude hardware op een veilige en efficiënte manier is belangrijk voor een bedrijf. Oude ongebruikte hardware neemt immers waardevolle ruimte in beslag en vormt daarnaast een risico vanwege de vaak nog aanwezige betrouwbare gegevens. In bijvoorbeeld een oude server staat veel informatie over de onderneming en de klanten, u wilt natuurlijk niet het risico lopen dat deze informatie uitlekt met alle gevolgen van dien. Het is daarom dus erg belangrijk om uw hardware tijdig en veilig af te voeren. Naast het voorkomen van risico’s is ook geld een belangrijke factor bij het afvoeren. Oude hardware is meestal nog niet afgewaardeerd, dit houdt dus in dat een bedrijf hier nog geld voor kan krijgen. Ondernemingen die hardware afvoeren kopen de hardware op, hierdoor is het vaak mogelijk om een aanzienlijk deel van uw oorspronkelijke investering weer terug te verdienen. Het is dus naast erg veilig ook nog eens financieel interessant om uw oude hardware te laten afvoeren.

Tips voor het afvoeren van uw hardware

Als laatste willen wij u graag enkele tips geven die het afvoeren zelf alsmede het proces rondom het afvoeren aanzienlijk vergemakkelijken!

Tip 1: Spaar oude hardware niet te lang op

Het is erg belangrijk om je oude hardware niet te lang op te sparen. Indien u uw oude hardware regelmatig af laat voeren verkleint u het risico op bijvoorbeeld datalekken en gaat u efficiënt om met de beschikbare ruimte binnen uw onderneming. 

Tip 2: Ga zorgvuldig om met data

Indien u oude hardware hebt waar nog gevoelige informatie op staat zoals bijvoorbeeld op een datadrager, dan is het noodzaak om hier zorgvuldig mee om te gaan. U wilt namelijk niet dat betrouwbare informatie van uw organisatie in de verkeerde handen valt. Zorg er daarom voor dat u oude hardware die gevoelig zijn voor datalekken altijd achter slot en grendel opslaat.

Tip 3: Neem een extern bureau in de arm

Indien u zelf niet zeker bent of uw onderneming in staat is data en hardware op een efficiënte en veilige manier af te voeren is het handig om een extern bureau in te schakelen. Er zijn in de ICT-branche veel bureaus actief die gespecialiseerd zijn in het efficiënt en veilig vernietigen en afvoeren van oude data en hardware. Op deze manier bent u er zeker dat al uw oude data en gevoelige informatie ook echt vernietigd is. Ook bieden deze externe bureaus vaak een opkoop-service aan waardoor u ook nog eens een deel van uw oorspronkelijke investering kunt terugverdienen.

U bent nu op de hoogte van wat te doen met oude hardware die aanwezig is binnen uw bedrijf en kan een gegronde keuze maken om het zelf af te voeren of het uit te besteden. Veel succes met een veilige afvoer en vernietiging van uw oude hardware!

https://neg-itsolutions.nl/