Wat is de beste humidor?

      Reacties uitgeschakeld voor Wat is de beste humidor?

Humidor onderzoek: vereisten de beste humidor?

U kunt dit artikel over de humidor lezen als een wetenschappelijk onderzoek welke gebaseerd is op hypothesen welke uitvoerig getest zijn. De reden van dit onderzoek zijn de vele vragen welke door onze klanten voorafgaande aan de aankoop van de beste humidor gesteld worden. Dit zijn zowel klanten welke opzoek zijn naar hun eerste humidor en beginnen met sigaren roken als klanten die ervaren zijn met sigaren. De hoofdvraag in het onderzoek is: waaraan moet een humidor voldoen om sigaren goed geconditioneerd te laten rijpen? Om deze vraag goed uiteen te kunnen zetten moeten een aantal zaken nader verklaard worden:

  • Wat is de definitie van het woord humidor?
  • Onder welke condities dienen sigaren bewaard te worden?
  • Wat is het laten rijpen van sigaren?

Wat is de definitie van het woord humidor?

Een humidor is een bewaarkist voor sigaren om de sigaren in goede conditie te houden of te brengen. Vorm, materiaal en grootte is hierbij onbelangrijk. Het is verder onbelangrijk of de kist luchtdicht afgesloten kan worden. Het is namelijk enkel belangrijk dat de vochtigheid binnenin de humidor tussen de 65 en 75 % bedraagt. De wijze waarop dit gebeurd is enkel belangrijk op de lange termijn. Bij een humidor van goede kwaliteit mag men er vanuit gaan dat deze duurzaam gebouwd is.

Onder welke condities dienen sigaren in een humidor bewaard te worden?

Shortfiller sigaren kunnen buiten een humidor bewaard worden. Shortfillers zijn sigaren zijn gemaakt met gesneden tabak binnenin en vaak gemaakt in andere landen dan waar de tabaksplanten groeien. Wij hebben getest dat ook shorftfiller sigaren in een humidor bewaard kunnen worden. De reden hiervoor is dat deze vochtiger worden en daarmee minder scherp gaan smaken wat bijdraagt dat een aangenaam rookmoment. Longfiller en mediumfiller sigaren dienen op een vochtigheid tussen de 65 % en 75 % bewaard te worden.

Het hout speelt een belangrijke rol. Veel humidors worden niet van het juiste hout voorzien. Enkel echt Spaans cederhout ‘Cedrala Odorata’ voorziet in de behoefte van het juiste hout voor de exclusieve sigaren. Enkel dit hout draagt zorgt voor de juiste geur en is in staat de juiste luchtvochtigheid op te nemen dan wel af te staan. Daarnaast zal het ontstaan van schimmel door de gebruik van dit hout worden verhinderd. Daarnaast biedt het dankzij de speciale geur bescherming tegen tabakswormen, mocht dit nog nodig zijn indien u uw sigaren niet via de sigarenwinkel koopt. Deze geur ondersteunt ook de sigaren in het rijpingsproces, want heeft een positief smaakeffect op sigaren.

Een sigaar bewaren in een humidor met waarden onder de 65 % en boven de 75 % zal gevolgen met zich meebrengen. Indien longfiller sigaren beneden de 65 % worden bewaard zullen droger worden. Sigaren kunnen getest worden door de uiteinde samen te knijpen. Wanneer deze niet soepel samengeknepen kan worden zal deze niet juist bewaard zijn. Andere symptonen van een droge sigaar zijn het maken van een krakend geluid van de bladeren welke droog zijn of zelfs het scheuren van het dekblad. Indien longfiller sigaren in een humidor met een luchtvochtigheid boven de 75 % bewaard worden zullen deze gaan schimmelen. Deze schimmel is niet gevaarlijk indien het een korte periode betreft en kan worden afgeveegd met een kwastje.

De juiste luchtvochtigheid kan op meerdere manieren worden voorzien. Men maakt onderscheid tussen een passieve luchtbevochtiger en een actieve luchtbevochtiger. Een passieve luchtbevochtiger bestaat uit een spons of kristallen waarbij Credo, een schimmelwerend anti-bacterieel en gedestilleerd water, of propyleen glycol. Het propyleen glycol in combinatie met kristallen zorgt ervoor dat zonder zorg de sigaren op een luchtvochtigheid van 70 % worden bewaard. Het is natuurlijk geen natuurlijk product. Een actieve bevochtiger meet de luchtvochtigheid en zorgt door een van de methodieken voor het bevochtigen van de lucht. Het meest wordt gebruik gemaakt van een ventilator en / of een ronddraaiende schijf door een waterreservoir met filter.

De ideale temperatuur voor sigaren is tussen de 18 °C en 21 °C. Direct zonlicht moet vanwege de warmte en UV-straling vermeden worden. Temperaturen boven de 24 °C kunnen als gevolg hebben dat sigaren gaan rotten en last hebben van wormen. Onder 12 °C wordt ook niet aangeraden, onder deze temperatuur kunnen sigaren niet rijpen. Het is daarom ook niet aan te raden om uw sigaren in een koude wijnkelder te bewaren. Bij een lagere temperatuur dan kamertemperatuur (tussen de 16 °C en 18 °C) zullen sigaren voor de regelmatige sigarenroker te langzaam rijpen. Enkel indien u uw sigaren voor enkele decennia zou willen laten rijpen is het zinvol om een humidor op een plaats te zetten waarbij deze temperatuur gehandhaafd wordt.

Het voordeel van een humidor op een koele plaats is dat de larven van de tabakskever niet uit zullen komen. Echter zijn alle sigaren voorafgaande aan de levering aan de sigarenwinkels bevroren zodat de kevers uit voorzorg niets kunnen kapot maken. In het slechtste geval kunt u sigaren van uw reis meenemen naar uw humidor waarbij u een eitje van de tabakskever de kans geeft om tot leven te komen. Mocht u dit willen doen raden wij u aan de longfiller sigaren eerst een dag of 3 a 4 in de diepvries te steken. Hierna kunt u deze met gerust hart in u humidor plaatsen.

Verder dient een humidor regelmatig van zuurstof te worden voorzien. Sigaren hebben frisse lucht nodig voor het verouderingsproces. De meer frisse lucht, de beter de rijping. Is deze lucht niet beschikbaar, en de juiste luchtvochtigheid heerst in de humidor dan rijpt de sigaar langzamer. Meestal is het te vochtig, wanneer er geen ventilatie en een passieve luchtbevochtiger wordt gebruikt in de humidor. Het gevolg is dat het muf begint te ruiken in de Humidor en de sigaren zullen ook saai en muf zijn.

Koeling werkt alleen als een hele kamer lucht is voorzien van airconditioning en in de humidor. Want dan is er geen temperatuurverschil tussen binnen en buiten en dus ook geen temperatuur-gerelateerde stijging van vocht wanneer de temperatuur daalt. Een airconditioning zal enkel zeer droge lucht aanvoeren en dan moet u zwaar investeren in een ultrasone luchtbevochtiger om dit ongedaan te maken. Wij bevelen altijd aan om een airco te voorzien in de ruimte waarin de humidor zich bevindt in plaats van enkel in de humidor zelf.

Wat is het laten rijpen van sigaren dmv een humidor?

Het laten rijpen van een sigaar is het laten ontwikkelen van de smaken van de sigaar door het gewenste verouderingsproces te laten plaatsvinden. Om hieraan te kunnen voldoen moeten aan een aantal eisen worden voldaan. Ten eerste moeten de sigaren niet in een stukje plastic worden bewaard zoals sommige sigarenfabrikanten tegenwoordig hun sigaren aanleveren. Om te kunnen rijpen moet de longfiller sigaar goed kunnen ademen binnen in de humidor. Ten tweede moet zoals werd omschreven in het antwoord op de vorige deelvraag de conditie binnenin de humidor juist zijn. Daarnaast moet de constructie binnenin de humidor in orde zijn. Dit betekend dat een goede luchtcirculatie aanwezig dient te zijn.

De smaakverandering van sigaren staat in relatie tot de aanwezige ammoniak in sigaren. De ammoniak verdwijnt snel indien frisse lucht aanwezig is om de niet aangename aroma’s te verdrijven. Indien een sigaar in de buitenlucht zou liggen zou de ammoniak snel uit de sigaar verdreven worden. Het is daarom ook dat het ontleden van de ammoniak geuren uit de sigaar afhankelijk is van de plaats van opslag van sigaren en verpakking (in plastic). Sigaren dienen daarom langere tijd in een humidor te hebben gelegen voordat deze wordt aangestookt door de liefhebber. Een nadeel van een sigaar van teveel frisse lucht te voorzien is dat deze minder zal rijpen. Het is daarom dat een sigaar de tijd moet krijgen om te rijpen in een goede opslagruimte met veel andere sigaren. Hoe langer een sigaar de tijd krijgt om de ammoniaken te verdrijven uit de tabaksbladeren des te meer aroma’s zullen ontwikkeld worden tijdens de rijping. Door sigaren bij elkaar te bewaren en deze de tijd te geven om te reageren op elkaar zullen deze meer en meer complexe aroma’s kunnen vormen. Mocht u ooit de kans hebben om een goede tien jaar oude Habanos te roken dan zult u ons begrijpen. Het is daarom dat een goede humidor zinvol is om sigaren verder te laten rijpen. Een verse sigaar is niet altijd beter zoals u begrijpt.

In onze sigarenwinkel zult u geen sigaren treffen ouder dan het jaar 2009. Een Cohiba Robusto Limited Edition uit 2014 bestaat uit gerijpte sigarenbladeren van 5 jaar. Het is een sigaar van boven de 40 Euro welke zijn prijs meer dan dubbel waard is, maar niet goedkoop. Indien u zelf een jonge Habanos sigaar uit Cuba koopt kunt u kiezen om deze:

  1. op roken
  2. bewaren in een humidor en regelmatig voorzien verse lucht om deze na 1 of 2 jaar te roken
  3. langere tijd bewaren in een humidor om goed te laten rijpen met andere sigaren waarbij slechts af en toe verse lucht wordt voorzien. Dit zal een memorabel rookmoment voor u zijn. 

Conclusie mbt humidor:

Met de antwoorden van bovenstaande deelvragen kunnen wij de hoofdvraag goed beantwoorden. Waaraan moet een humidor voldoen om sigaren goed geconditioneerd te laten rijpen?

Een humidor moet een zo goed als hermetische afsluitbare ruimte zijn voorzien van Spaans cederhout. De temperatuur dient tussen de 18 °C en 21 °C te zijn met een luchtvochtigheid tussen de 65 % en 75 %. De luchtvochtigheid dient correct te worden voorzien van verse zuurstof en circuleren.

Voor verdere inlichtingen en advies bij de aankoop van de beste humidor verwijzen wij u naar http://www.humidorkoning.be