Clarapelsadvies
Image default
Banen en opleidingen

Vragen tijdens solliciteren voor DevOps Engineer

In het verleden werkten ontwikkelingsingenieurs meestal onafhankelijk, waarbij ze hun kennis en ervaring beperkten tot coderen en testen, terwijl operationele ingenieurs hun energie concentreerden op infrastructuurconfiguratietaken met weinig kennis van softwareontwikkeling.

IT-bedrijven hebben echter een paradigmaverschuiving ondergaan als gevolg van de versnelde ontwikkeling van de IT-sector en -technologie. DevOps is de ideale schakel tussen IT-ontwikkeling en operations en is de afgelopen jaren een veelgebruikte benadering van softwareontwikkeling geworden.

Functionele DevOps-teams hebben mensen nodig met unieke vaardigheden. Dit artikel behandelt enkele interviewvragen voor DevOps-technici die u kunt stellen en de antwoorden die u van gekwalificeerde kandidaten kunt verwachten.

Wat is een DevOps Engineer?

Kort gezegd is een DevOps-engineer een IT-professional die samenwerkt met het sysadmin-team, softwareontwikkelaars en andere IT-productteams om toezicht te houden op codereleases en -implementaties.

Het R & D-team gebruikt continue integratie, continue levering en testen om bestaande code regelmatig te verbeteren. Deze rol vereist iemand met de juiste professionele vaardigheden om de gebruikelijke barrières tussen softwareontwikkeling, kwaliteitsborging, testen en IT-personeel te overwinnen en om een ​​ondersteunende en holistische werkomgeving te helpen creëren.

De term “DevOps” is ontstaan ​​uit de samenvloeiing van twee belangrijke correlerende trends. De eerste heette vroeger “agile infrastructuur” of “agile operations”, gebaseerd op de toepassing van principes van flexibiliteit en gestroomlijnde productie op operationele taken.

De tweede is een gedetailleerd begrip van het belang van samenwerking tussen ontwikkelings- en operationele teams in elke fase van de ontwikkelingscyclus bij het maken of exploiteren van een service.

Populaire interviewvragen

Hieronder staan ​​enkele van de belangrijkste vragen die je IT-recruiters kunt stellen tijdens een DevOps-engineerinterview:

Vraag 1: Waarom is DevOps nodig?

Kandidaten kunnen beginnen met het beschrijven van de huidige trends in de IT-industrie. In plaats van grote functiesets in te zetten, experimenteren bedrijven met het leveren van kleine functies in meerdere releases.

Dit betekent dat bedrijven de release van softwareproducten met een laag defect moeten versnellen en snelle oplossingen moeten bieden om snel herstel te garanderen in het geval van een nieuwe releasefout. De voordelen van deze aanpak zijn onder meer een betere softwarekwaliteit en snelle klantfeedback, wat leidt tot een grotere klanttevredenheid.

Dit vereist het creëren van synergieën tussen ontwikkelings- en operationele teams. Ontwikkelings- en operationele ingenieurs werken samen gedurende de gehele levenscyclus van het product of de dienst, van ontwerp tot implementatie.

DevOps lost dit probleem op en zorgt voor een soepele levering van software. Veel bedrijven die DevOps implementeren, hebben prestatieniveaus bereikt die een paar jaar geleden misschien niet praktisch waren. Ze kunnen nu elke dag tientallen of honderden codes implementeren met een hogere efficiëntie, beveiliging en stabiliteit.

Vraag 2: Wat is het verschil tussen DevOps en Agile?

De verklaring kan vele vormen aannemen, maar komt hierop neer:

Agile is een verzameling waarden en principes met betrekking tot productiemethoden zoals softwareontwikkeling. Als iemand bijvoorbeeld een idee heeft en het concept wil omzetten in praktische software, kan hij Agile waarden en principes gebruiken om dat doel te bereiken. De software kan echter alleen op een ontwikkelcomputer of in een testomgeving worden uitgevoerd. Ze hebben DevOps-tools en -technieken nodig om software gemakkelijk en snel op een veilige en eenvoudige manier naar de productie-infrastructuur te migreren.

Samenvattend houdt de Agile-softwareontwikkelingsmethodologie zich bezig met softwareontwikkeling, terwijl DevOps daarentegen de ontwikkeling en implementatie behandelt met behulp van de eenvoudigste, veiligste en meest betrouwbare methode die mogelijk is.

Vraag 3. Wat zijn volgens jou de beste tools voor DevOps en hoe werken ze samen?

De meest voorkomende tools zijn:

  • Git – voor versiebeheersysteem
  • Selenium – voor continu testen
  • Jenkins – voor continue integratie
  • Nagios – voor continue monitoring
  • Puppet, Chef, Ansible – voor configuratiebeheer en implementatie
  • Docker – voor containerisatie

Kandidaten kunnen ook andere tools noemen, maar deze zijn het populairst. Ze kunnen hun ervaring delen met enkele of alle ontwikkelings- en implementatietools. 

Het tweede deel van de vraag heeft geen standaardantwoord. De antwoorden kunnen variëren omdat verschillende bedrijven DevOps verschillend gebruiken. Hieronder vindt u de algemene logica om bewerkingen te automatiseren en levering te vereenvoudigen.

Ontwikkelaars maken en beheren code met behulp van tools voor versiebeheer, zoals Git.

Ontwikkelaars pushen de broncode naar de Git-repository en voeren eventuele codewijzigingen door naar de repository.

Met de Git-plug-in kan Jenkins code uit de repository halen en deze bouwen met een tool zoals Ant of Maven.

Configuratiebeheertools zoals Puppet implementeren en bieden een testomgeving. Jenkins pusht de code naar een testomgeving en een tool als Selenium doet de tests.

Na het testen van de code geeft Jenkins de opdracht om deze te implementeren op een productieserver, die kan worden ingericht en beheerd met een tool zoals Puppet.

Een tool als Nagios zorgt voor continue monitoring na implementatie.

Build-functies worden getest met behulp van het testframework van Docker.

Vraag 4: Hoe zou u uw ervaring met cloud computing omschrijven?

Een goede DevOps-engineer moet bekend zijn met de cloud.

Nu de wereld naar de cloud gaat, is er een groeiende vraag naar ingenieurs met cloudexpertise, waaronder de populaire Amazon Web Server (AWS) en RackSpace, Microsoft Azure, Google Elastic Cloud en OpenStack.

Het is niet alleen de hoeveelheid technologie waarmee de kandidaat heeft gewerkt, maar ook de mate van zijn eerdere werkervaring. Een paar jaar geleden was AWS waarschijnlijk de enige technologie die de meeste DevOps-ingenieurs kenden. Er is op dit moment niet genoeg ervaring met AWS; vraag naar hun ervaringen met S3, EC, Glacier, Redshift, Route53 en anderen.

Goede kandidaten beschrijven graag het aantal cloudinstances waarmee ze momenteel werken en de uren die ze besteden aan het werken in de cloud in verschillende omgevingen. Ze kunnen ook aangeven of ze hebben gewerkt aan ontwerp, implementatie en migratie naar de cloud, of de omgeving hebben opgeschaald van klein naar groot in eerder werk.

Vraag 5: Wat is versiebeheer en wat zijn de voordelen ervan?

Dit is waarschijnlijk een van de gemakkelijkste interviewvragen om te stellen.

Versiebeheer is een systeem dat wijzigingen in een bestand of set bestanden in de loop van de tijd bijhoudt en opslaat, zodat gebruikers specifieke versies later kunnen uitchecken. Versiecontrolesystemen hebben een centrale, gedeelde opslagplaats waarmee teamleden wijzigingen in een bestand of set bestanden kunnen opslaan.

Met versiebeheersystemen (VCS) kan elk teamlid op elk moment voor onbepaalde tijd aan elk bestand werken. De VCS stelt hen vervolgens in staat om alle wijzigingen en gegevens samen te voegen tot één versie. Alle voorgaande versies en varianten zijn zorgvuldig gerangschikt in de VCS. Gebruikers kunnen indien nodig elke versie krijgen en meteen een momentopname van het hele project krijgen.

Elke keer dat iemand een nieuwe versie van het project opslaat, vraagt ​​VCS de persoon om een ​​korte beschrijving van de wijzigingen. Bovendien kunnen andere gebruikers zien wat er is veranderd in de inhoud van het bestand. Een gedistribueerde VCS zoals Git biedt een complete projectgeschiedenis aan elk teamlid. Dit betekent dat je elke lokale Git-repositories van het teamlid kunt gebruiken als de centrale server uitvalt. Voordelen van het gebruik van VCS:

  • Herstel een eerdere versie van een bestand
  • Zet het hele project terug naar een eerdere versie
  • Vergelijk en volg veranderingen
  • Identificeer wijzigingen die mogelijk het probleem hebben veroorzaakt

Vraag 6. Wat zijn de best practices voor het implementeren van DevOps?

DevOps-implementatie is uniek voor verschillende organisaties. Omdat organisaties software snel en efficiënt willen leveren, moet de DevOps-engineer weten hoe hij kan zorgen voor effectieve communicatie, communicatie en samenwerking tussen alle belanghebbenden, inclusief het operationele team.

Elk bedrijf heeft specifieke zakelijke doelen en doelstellingen. De DevOps-implementatie moet hier rekening mee houden en de benodigde veranderingen aansturen.

Bevorder communicatie en samenwerking, vooral tussen ontwikkeling en productie.

Automatisering is belangrijk en moet waar mogelijk worden afgehandeld en uitgevoerd tijdens de SDLC-fasen om ervoor te zorgen dat DevOps effectief werkt.

Er moet een effectieve integratie zijn van alle tools die in DevOps worden gebruikt.

Zonder CI- en CD-praktijken kan DevOps-implementatie niet succesvol zijn. Daarom zijn continue code-integratie, rigoureuze tests en continue levering essentieel voor een succesvolle implementatie.

Het operatieteam moet ervoor zorgen dat applicaties op het juiste niveau efficiënt presteren. Indien nodig zullen ze moeten samenwerken met ontwikkelingsteams om een ​​tool te maken waarmee ze de juiste monitoringfunctionaliteit in hun applicaties kunnen implementeren.

Moedig tot slot feedback van klanten aan om voor voortdurende verbetering te zorgen, wat cruciaal is voor een efficiënte proces- en servicelevering.

Tenslotte

Deze lijst met vragen die u tijdens een DevOps Engineer-interview moet stellen, is zeker niet volledig. Als recruiter weet je dat het werven van IT-personeel veel arbeid vergt en wil je direct kandidaten vinden die over de nodige vaardigheden en kennis beschikken om feilloos te presteren. Naast de gebruikelijke interviewvragen kunt u technische beoordelingstests gebruiken om de competentie van een kandidaat te beoordelen. De DevOps-engineer moet een goed begrip hebben van de processen, tools en technologieën die worden gebruikt. Ze moeten ook inzicht hebben in dataproducten, systemen en diensten. Dit klinkt misschien allemaal een beetje beangstigend, maar deze interviewvragen helpen je om op schema te blijven. We raden ook aan om ons artikel 16 Vragen van ontwikkelaars die een IT-recruiter zou moeten stellen te lezen, wat een geweldige aanvulling op je sollicitatiegesprek zal zijn.

global recruitment

https://www.globalrecruitment.info/