Clarapelsadvies
Sport

Vaar de einder tegemoet met een vaarbewijs

Varen geeft een gevoel van vrijheid. U kunt alles van zich af laten vallen en met de wind mee laten waaien. Varen vergt wel enige oefening en u kunt niet in alle gevallen zomaar het water op.

Wanneer heeft u een vaarbewijs nodig?

Als de boot die u wilt besturen harder kan dan 20 kilometer per uur of een lengte heeft van meer dan 15 meter heeft u een vaarbewijs nodig. Ook als u wat meer theoretische en praktische kennis wilt krijgen van het varen, kunt u natuurlijk een cursus doen en eventueel uw bewijs halen. Er zijn twee soorten vaarbewijzen, bewijs I en bewijs II. Met bewijs I mag u in Nederland op de kleine wateren varen. Als u op de grotere wateren wilt varen, zoals het IJssel- of Markermeer, de Waddenzee en de Ooster- of Westerschelde, heeft u bewijs II nodig. Dit is een aanvulling op bewijs I.

Een cursus, de goede voorbereiding

U ziet er wellicht tegenop om weer een examen te doen terwijl uw schooltijd of studietijd misschien allang achter u ligt. Een goede voorbereiding is natuurlijk het halve werk. Met een cursus wordt u goed voorbereid op uw examen. Er zijn verschillende soorten cursussen. Vaarbewijs I kunt u al in één dag halen. Voor bewijs II kunt u een avondcursus volgen, waarbij er veel aandacht wordt besteed aan navigatie. Ook zijn er privélessen mogelijk en zelfs lessen voor groepen. Met een goede voorbereiding haalt ook u uw vaarbewijs.