De wereld over voor een humidor

      Reacties uitgeschakeld voor De wereld over voor een humidor

Een wereldreis voor een humidor

Het is altijd interessant om een wereldreis te ondergaan om nieuwe ideeën voor een nieuw te ontwerpen humidor op te doen. Onlangs was weer het Dominicaanse ProCigar festival met daarbij de veiling van exclusieve humidors. Een festival als het ProCigar festival is meer dan alleen het bezoeken van productiesites als sigarenfabrieken en tabaksplantages. Naast het verkrijgen van veel technische informatie over verschillende tabaksplanten en fermentatietechnieken zijn er alijd veel evenementen die met enthousiasme georganiseerd worden. Een blinde sigaren- en rumproeverij, een bier- en sigarenpairing, polo spelen op een ezel, een golf- en pokertoernooi, een dag naar het strand, initiatie merengue dansen, etcetera. Het staat allemaal op het overvolle programma van het leuke ProCigar festival in de Dominicaanse Republiek.

 

Wij kwamen natuurlijk op het ProCigar festival af vanwege de veiling voor het goede doel van een aantal zeer exclusieve humidors. Dit gebeurd traditie gewijs op de 3e avond en is een klassieke Dominicaanse avond. De avondprogramma’s van het evenement zijn het benoemen meer dan waard. Op de avonden werd werkelijk kosten nog moeite gespaard om het de gasten naar hun zin te maken. De allereerste avond blijft het nog redelijk bescheiden met het organiseren van een cocktailavond rondom het zwembad. Maar de 2e avond maakten we kennis met ‘The White Party’ aan het bekende monument ‘Los Heroes de la Restauracíon’. We zijn bescheiden als we zeggen dat het zowel letterlijk als figuurlijk een evenement was om de vingers bij af te likken, er was zoveel te zien dat hier de gehele week over gesproken werd. Natuurlijk konden we continue de allerbeste Dominicaanse sigaren uit de humidors proeven en testen. Om terug te klomen op de 3e klassieke Dominicaanse avond met de veiling van de Dominicaanse humidors: er werd maar liefst honderdduizend euro voor meerdere, goede doelen opgehaald. Naast de humidors werden er nog meerdere exclusieve Dominicaanse producten verkocht en de opbrengsten gingen voornamelijk naar zieke kinderen en arme ouderen. We zagen ook nog de eigenaar van J. Cortés sigaren een uitmuntende dansvoorstelling geven samen met zijn danspartners op de live muziek van de Dominicaanse band.

 

De daar aangeschafte humidors zijn verspreid over de gehele wereld. Op verzoek van een van onze klanten hebben wij ter plekke een humidor gekocht door het hoogtste bod uit te brengen op de meest unieke, met de handgemaakte humidor. Een hele belevenis om dit te mogen meemaken in de Dominicaanse Republiek.

 

Na de aankoop gingen we weer terug naar La Romana, waar al jaren het evenement ProCigar plaatsvindt. De locatie ligt op ongeveer 300 km van de hoofdstad der sigaren Santiago de los Caballeros. La Romana is geen willekeurige bestemming. In La Romana ligt namelijk Casa del Campo en is een van de hoogst gewaardeerde resorts in de Cariben. De reden waarom is overduidelijk. In deze plaats is alles aanwezig om de Dominicaanse Republiek goed te vertegenwoordigen, namelijk tropische, witte stranden met veel, mooie palmbomen, 1 van werelds bekendste golfterreinen en de culinair meest hoogstaande restaurants. De rijken de rijken bewegen zich hier voort per golfkarretje en weten wat paraderen is op de boulevard.

 

We bezochten tijdens ons verblijf de ‘Tabacalera de Garcia’. Dit is de grootste premium sigarenfabriek ter wereld en produceert merken als Por Larranaga, Santa Damiana en Don Diego. Verder produceert deze sigarenfabriek de Dominicaanse versies van merken als Romeo y Julieta, H. Upmann en Montecristo. Een bezoek aan deze fabriek is een echte aanrader voor de sigarenliefhebber. Het is een uniek moment om stil te staan bij al die levens die werkzaam zijn in de prachtige sigarenindustrie. Het in levende lijve ondervinden en tegelijk horen, zien, voelen en ruiken van deze prachtige wereld is een gouden herinnering.

 

Na het bezoek aan de sigarenfabriek bezochten we de hoofdstad Santiago de los Caballeros zelf. We werden zeer goed ontvangen door onze vrienden van het ProCigar team. We kregen de uitnodiging om nog een aantal fabrieken te bezoeken, namelijk: General Cigar van Scandanavian Tabacco Group (Zweden), La Aurora, Quesada, Davidoff, CCE, Fuente, La Allianza, La Flor Dominicana en Tabacalera Palma. Natuurlijk konden we ze niet allemaal bezoeken. Maar voor ons als de specialisten in humidors is het voornamelijk zeer interessant om de speciale rijpingskamers te bezoeken. Deze zijn allen zeer authentiek en stijlvol en vaak de schatkamers van de fabrieken. Zo bezochten we de schatkamer van de Davidoff fabriek. Werkelijk alle stappen in het productieproces van het A-merk is erop ingericht om de allerbeste kwaliteit te leveren ten opzichte van vele andere producenten. Ook het bezoek aan de tabaksvelden was zeer de moeite waard. Daar worden eerst de zaden geplant van verschillende soorten tabaksplanten. Onder de hete zon worden de eerste stappen gezet om de beste sigaar te maken. Voor de tabaksplant op de roltafel beland ondergaat de plant een gecontroleerde groei. Natuurlijk is het aanhoren van het verhalen over het belang van elk blad keer op keer een belevenis die men keer op keer opnieuw ervaart door een goed bewaarde sigaar uit de humidor aan te steken.

 

We woonden ook nog de internationale persconferentie bij onder leiding van het hele ProCigar bestuur. Dit zijn allen concurrenten van elkaar en toch lukt het ze om onder de vlag van de Dominicaanse Republiek als eenheid naar buiten te treden. Uiteraard werd eerst de geschiedenis van sigaren in de Dominicaanse Republiek besproken. Vervolgens kreeg Davidoff’s Henrik Kelner het woord om te spreken over het belang van het sigarenland. Het land is namelijk verantwoordelijk voor 45 % van de productie wereldwijd van premium sigaren. Dit zijn sigaren vanaf 1 dollar en 20 cent. Inmiddels werken meer dan 75.000 mensen in de sigarenindustrie.

 

Onze belevenis in de Dominicaanse Republiek heeft ertoe geleid dat het aandeel Dominicaanse sigaren in onze humidor flink is gestegen. De Dominicaanse Republiek heeft de grootste variëteit in premium tabak in de wereld. Tijdens het roken van de sigaren ervaren wij keer op keer hoeveel aandacht er wordt besteed aan opleiding en arbeidsomstandigheden binnen de industrie van Dominicaanse sigaren. Een mooie uitspraak van Henrik Kelner tijdens deze reis: “alleen de besten produceren ook het beste”.

 

Geniet van uw sigaren en bewaar ze juist in uw goed gevulde humidor. Samen met het Spaanse cederhout en de juiste vochtigheid worden ze alleen maar beter.